Case study

De Booking.com campus: een thuis voor iedereen

augustus 7, 2023

Entree van een kantoorgebouw

Het perfecte kantoor doet alles voor je

In het nieuwe hoofdkantoor van Booking.com valt alles samen: architectuur, inrichting en functionaliteiten. De sleutel tot succes? Samenwerken en alle projectpartijen verbinden.

Iedereen is het erover eens dat Amsterdam met deze nieuwe parel aan ’t Oosterdokseiland een eyecatcher rijker is. En ja: met 65.000 vierkante meter aan architectonische hoogstand, high-end functionaliteiten, 120 vergaderzalen, 800 zonnepanelen, 6.500 planten en ruimte voor 5.000 gebruikers ís dit kantoor groot, groter, grootst. Maar de werkelijke uitdaging was om te zorgen dat het hele kantoor de identiteit van Booking.com ademt. CBRE deed het strategisch advies, verzorgde het design van verschillende deelgebieden, ontwikkelde samen met Booking.com het werkplekconcept – én coördineerde met het projectmanagementteam de bouw van de gehele campus.

Entree in een modern kantoorgebouw
Grote en brede trap in een duurzaam en modern kantoor
Ontmoetingsplek in een kantoorgebouw
Open ruimte in een kantoorgebouw
Modern kantoor design
Openbare ontmoetingsruimte in een kantoorgebouw
Moderne huisstijl van een kantoorgebouw
Open werk- en ontmoetingsplek op kantoor
Gangpad in een modern kantoor
Kantoor met een modern interieurontwerp
Vergaderruimtes met een modern design
Moderne blauw gekleurde vergaderruimte
Openbare werkplekken in een open ruimte
Openbare werkplekken in een modern kantoor
Kantoorruimte met openbare zitplekken
Een vergaderruimte met verschuifbare meubels
Een moderne vergaderruimte met mensen
Design van een modern kantoor
Interieurontwerp van een modern kantoor
Een veelzijdige ontmoetingsplek op kantoor
Een kantoorkeuken met uitzicht naar buiten
Een open ruimte in een modern kantoor
Een gezamenlijke ontmoetingsplek op kantoor
Een vergaderruimte met een thema
Hybride werkplekken met uitzicht
Vergaderruimtes met een thema
Huisstijl werkplekken
Hybride werkplekken
Een grote vergaderruimte met transparante muren
Een grote vergaderruimte
Een grote vergaderzaal met extra bank
Een gezamenlijke ontmoetingsplek op kantoor
Moderne vergaderruimte

Mission accepted

Al sinds 2014 maakt CBRE de huisvesting van Booking.com in Amsterdam tot een succes. Als strategisch partner adviseren we over vastgoedportefeuilles, optimaliseren we bestaande en nieuwe locaties en implementeren we hybride werken – altijd met oog voor de (financiële) consequenties. Dus toen onze adviseurs werden gevraagd om strategisch mee te denken over the next big thing, begonnen de raderen meteen te draaien. Het perceel was al aangekocht, het ontwerp voor het gebouw stond vast en het fundament werd gelegd. Ook de visie was duidelijk: een nieuw hoofdkantoor, in het centrum van Amsterdam. Maar de hoe en wat waren nog niet uitgekristalliseerd. Tijd om met z’n allen aan de slag te gaan!

Samen op reis

De afgelopen zeven jaar was CBRE met een breed team van specialisten betrokken bij de realisatie van de campus. In dit traject stonden drie thema’s centraal: een optimaal werkplekconcept, hoogwaardige architectuur en feilloze functionaliteit. Daarbij moest de campus op tijd en binnen budget gerealiseerd worden. Een ingewikkelde legpuzzel, die je alleen kunt leggen als alle disciplines met elkaar in verbinding staan. Langzamerhand ontstond een organische samenwerking, waarbij CBRE Booking.com op álle terreinen begeleidde – van design en fit-out tot inkoop- en cost management.

Van hier tot Tokyo

Booking.com is internationaal, ambitieus en optimistisch. Die spannende positieve vibe is in elke vezel van de nieuwe Booking.com headquarters voelbaar. Neem het design van de hand van maar liefst tien speciaal geselecteerde architectenbureaus, waarin functionaliteit en beleving naadloos zijn verweven. Zo namen de designers van CBRE de eerste verdieping, de boardroom en verschillende break-outs voor hun rekening. Elke ruimte heeft een eigen reisthema, zodat collega’s en bezoekers elkaar ontmoeten in de jungle, op ’t strand of in een wereldstad.

Voor elk wat wils

Juist een internationaal bedrijf als Booking.com wil een veilige haven zijn voor alle collega’s, of je nu uit Vught of Venezuela komt. Daarvoor is het belangrijk dat iedereen de perfecte werkplek heeft. Iemand die gefocust werkt, heeft bijvoorbeeld een rustige omgeving nodig, terwijl collega’s die in teamverband werken en gezamenlijk moeten brainstormen behoefte hebben aan geschikte projectruimtes. De oplossing? Teambases: losse eenheden van vijftig werkplekken, gekoppeld aan een team. Slim, want zo maak je dynamisch gebruik van de kantoorruimte.

Vruchtbare aarde

Eigenlijk is het onvoorstelbaar dat een kantoor van wereldformaat in een klein Europees land zijn thuisbasis vond. Zo’n techcampus verwacht je eerder in Silicon Valley. Dat dit indrukwekkende project toch vaste grond onder de voeten kreeg – en hoe – is te danken aan persoonlijk contact en wederzijds vertrouwen tussen alle partijen. Zo werd er niet alleen een campus gebouwd, maar ook een team gesmeed – een hechte groep mensen die samen dit project droegen. Iets om trots op te zijn!

Project details

Client: Booking.com
Architect: 
UNStudio
Lead Interior Architect: 
HofmanDujardin
Project management: 
CBRE
Workplace Consultant: 
CBRE
Area designers: 
CBRE Design Collective, HofmanDujardin, i29, Linehouse Design, Studio Modijefsky, UNStudio
Layer designers: 
MOSS, Mijksenaar, Powerplant, Scholten & Baijings, Studio Rublek
Photography: 
Stijn Poelstra, Matthijs van Roon

Ook interessant

Gerelateerde diensten

Gerelateerde case studies