Blog

Zo ontwikkelden we voor Booking.com de perfecte hybride werkplek

november 6, 2023

Wouter Oosting headshot

Wouter Oosting

Executive Director Workplace Strategies

Hoe creëer je een centrale werkplek waar al je duizenden werknemers zich thuis voelen? En waar ze ook nog eens happy, healthy en productive kunnen werken? Bij Booking.com stelden ze zichzelf die vraag in 2017. Zo ontstond het idee voor een nieuwe campus op Oosterdokseiland, vlak bij Amsterdam Centraal. Een ambitieus plan – waarvoor ze de hulp van CBRE Nederland inschakelden. Aan mij en m’n team de taak om een huisvestingsvisie en werkplekstrategie te bedenken. Doel: een duurzame campus die ook nog eens volledig dynamisch én hybride gebruikt kan worden. Ik deel graag iets over het eindresultaat.

Duurzaam werkgeluk

Mijn persoonlijke ambitie: innovatief bouwen aan duurzaam werkgeluk. Vanuit mijn rol bij CBRE ontwerp ik hybride werkomgevingen die bijdragen aan de vitaliteit, betrokkenheid en sociale contacten van medewerkers. Daarbij focussen we altijd op drie thema’s: bricks (vastgoed), bytes (technologie) en behavior (sociaal kapitaal). Ook voor Booking.com mocht ik aan de slag. Samen met een team van gedreven collega’s – allemaal gespecialiseerd in werkplek- en huisvestingsadvisering – kreeg ik de taak om een dynamische campus op Oosterdokseiland te ontwikkelen.

Thuiswerken, of terug naar kantoor?

Een uitdagende klus, al helemaal toen in 2020 de coronapandemie uitbrak en iedereen noodgedwongen thuis moest werken. De productiviteit en tevredenheid onder werknemers van Booking.com daalde nauwelijks. Ofwel: thuiswerken bleek ineens een serieus alternatief voor werken op kantoor. En dat terwijl we midden in de ontwikkeling van een nieuwe campus zaten.

Onze grootste uitdaging was dan ook: begrijpen hóe medewerkers het kantoor zouden gaan gebruiken. We moesten met meerdere scenario’s rekening houden. Of werknemers na de pandemie nou veel thuis zouden blijven werken, massaal terug zouden komen naar kantoor, of zouden kiezen voor hybride werken: in alle gevallen moest de campus goed tot zijn recht komen. Met andere woorden, de campus moest evengoed geschikt zijn voor 4.000 als voor 8.000 mensen. Én alles daartussenin. Dat is natuurlijk precíes de uitdaging waar elke organisatie – groot of klein – mee worstelt in deze tijd van hybride werken.

Inclusieve en internationale werkplek

Om tot een goed plan te komen, stelden we met het workplace-team drie centrale thema’s op – van heel praktisch tot abstract. Uit deze thema’s rolde een aantal concrete voorwaarden waar het kantoor aan moest voldoen. Om te beginnen moesten de techniek en faciliteiten van het kantoor goed werken. Maar veel belangrijker: de campus moest inclusief zijn. Bij Booking.com werken veel expats – er zitten hier meer dan 140 nationaliteiten bij elkaar. Zij hebben behoefte aan een groot netwerk. Dus moest het kantoor een levendige en diverse plek worden, waar iedereen zich thuis voelt.

Lees ook

Identiteit, functie en design zijn samen één bij Booking.com

Design van een modern kantoor
Door Head of Design Ayça Doğan-Hartong

Testen, testen, testen

Om te achterhalen waar medewerkers precies behoefte aan hebben, besloten we een A/B-test te doen. We ontwikkelden verschillende werkplekconcepten: pilot-omgevingen voor uiteenlopend kantoorgebruik. Een aantal weken hebben honderden medewerkers vier verschillende concepten getest. Op deze manier konden we de ultieme werkplek definiëren. Meer informatie over dit proces vind je hier.

Onze volgende stap: al deze informatie vertalen naar de praktijk. We besloten het kantoor op te delen in teambases, met afgesloten focusplekken, flextafels, belruimtes en een plek om te vergaderen. Afhankelijk van de daadwerkelijke bezetting worden er meer of juist minder mensen aan een teambase toegewezen.

Dynamisch gebruik door data

Waar vroeger een ‘spacemanager’ moest zorgen dat alle ruimtes in een kantoor goed benut werden, gebeurt dat bij Booking.com op basis van data. Stel, vijftig medewerkers van de marketingafdeling koppelen zich aan een teambase, dan kunnen we door middel van sensoren meten of die vijftig plekken ook daadwerkelijk gebruikt worden. Zo nee, dan weet ons systeem dat er plekken over zijn. De kracht van dit concept zit ‘m in de flexibiliteit en aanpasbaarheid. Door ruimtes dynamisch toe te wijzen op basis van data, benut Booking.com z’n campus optimaal – wat weer perfect aansluit bij de trend van hybride werken.

Open werk- en ontmoetingsplek op kantoor
Lees ook

Hoe het Booking.com-DNA doorklinkt in hun nieuwe techcampus

Door Project Manager Bas Heijckmann

Camp(u)s voor iedereen

Gedurende het hele proces hielden we regelmatig Creative Camps: sessies waarbij we met professionals – van Booking.com én van CBRE – brainstormden over de invulling van de werkplek. Doel van zo’n Creative Camp: een werkplekstrategie ontwikkelen die perfect aansluit bij de wensen en behoeftes van álle gebruikers van de campus – in dit geval dus een levendige en diverse omgeving die voor medewerkers aanvoelt als thuis.

Deze vorm van co-creatie gebruikten we bijvoorbeeld ook voor de invulling van het dakterras. We nodigden een branding-specialist, interieurarchitect en projectmanager uit, maar ook een externe cateraar en een aantal vertegenwoordigers van Booking.com-teams. Op het dak was genoeg ruimte nodig voor zonnepanelen, iets waar we tijdens de sessies al rekening mee moesten houden. Uiteindelijk hebben we er samen voor gekozen om een groot terras te maken. Het is nu een plek waar collega’s elkaar ontmoeten om samen te borrelen, eten of gewoon een kop koffie te drinken. Mét uitzicht op de stad, natuurlijk.

Droomkantoor

Ik vond het uitdagend en leerzaam om samen met het team van Booking.com een hybride werkplekstrategie te ontwikkelen. Bijsturen, optimaliseren en innoveren op basis van data zit in het DNA van het bedrijf. Het kan áltijd beter – dat merk je aan alles. Soms best frustrerend, maar óók inspirerend. Ik ben in ieder geval erg trots op het eindresultaat: de nieuwe campus op Oosterdokseiland is een geweldige plek die ook nog eens bijdraagt aan duurzaam werkgeluk.

Benieuwd hoe je een innovatief, toekomstbestendig kantoor ontwikkelt, waar je collega’s hybride kunnen werken? Ik denk graag met je mee! Je bereikt me via [email protected]

Project details

Client: Booking.com
Architect: 
UNStudio
Lead Interior Architect: 
HofmanDujardin
Project management: 
CBRE
Workplace Consultant: 
CBRE
Area designers: 
CBRE Design Collective, HofmanDujardin, i29, Linehouse Design, Studio Modijefsky, UNStudio
Layer designers: 
MOSS, Mijksenaar, Powerplant, Scholten & Baijings, Studio Rublek
Photography: 
Stijn Poelstra, Matthijs van Roon

Zo werkt hybride wél

Succesvol hybride werken? Dan is er balans nodig in je bricks, bytes en behavior. CBRE kan je daarbij helpen. Bijvoorbeeld met Spacer, dé eerste stap naar jouw hybride werkplekstrategie.

Grote kantoorruimte met hybride werkplekken

Gerelateerde case studies