Blog
Hoe het Booking.com-DNA doorklinkt in hun nieuwe techcampus
juni 28, 2023
Bas Heijckmann
Director Project Management
Op het Oosterdokseiland in Amsterdam pronkt het nieuwe hoofdkantoor van Booking.com, ontworpen door UNStudio. Een techcampus zoals je ze eigenlijk alleen in Silicon Valley vindt: 65.000 vierkante meter aan architectonische hoogstand en high-end functionaliteit. Elf verdiepingen hoog, met ruimte voor meer dan 4.500 medewerkers. Zo’n massaal project van A tot Z managen, dat was voor mij een primeur. De grootste uitdaging? Het gebouw – in al die uiteenlopende functies en stijlen – tóch het kenmerkende Booking-gevoel meegeven. En natuurlijk: alles binnen budget en deadline. In deze blog lees je hoe mijn team en ik dat voor elkaar hebben gekregen.
Typisch Booking
Tijdens de ontwerpfase raakte ik bij deze opdracht betrokken. De vraag vanuit Booking: hoe maken we van deze campus een samenhangend geheel, waarin ons DNA verweven zit? Die opdracht leek in eerste instantie toegespitst op het interieurontwerp, maar al snel werd duidelijk dat we als projectmanagers veel verder moesten kijken. Al helemaal omdat er zó veel partijen betrokken waren. Aan ons de taak om dit gebouw Booking te laten ademen. Om dat goed te doen, raakten we bij de hele ontwikkeling nauw betrokken: van inkoop en fit-out design tot cost-management en bouwkwaliteitscontrole. Zo is onze relatie met Booking eigenlijk heel organisch gegroeid. Samen pakten we dit fase voor fase aan, zónder het eindresultaat uit het oog te verliezen.
Functie first
Ons vertrekpunt was functionaliteit, een van de absolute kernwaarden van Booking. Ze hadden torenhoge ambities, en een waslijst aan wensen en eisen. Achteraf kunnen we tevreden zeggen dat het allemaal is gelukt, binnen budget én deadline. Het nieuwe hoofdkantoor bedient zo’n 4.500 medewerkers en overal zijn de faciliteiten top-of-the-bill, zodat je prettig kunt werken – waar je ook zit. Verder zijn er 3 restaurants, cafés, een auditorium, event spaces en maar liefst 28 volledig uitgeruste break-outs in uiteenlopende travel destinations. Maar al die functies op een samenhangende manier bij elkaar brengen, zodat het onmiskenbaar Booking blijft? Dat was puzzelen!

Zo ontwikkelden we voor Booking.com de perfecte hybride werkplek
Diversiteit vieren
Booking wilde vanaf het eerste moment zijn culturele diversiteit en internationale karakter (ruim 100 nationaliteiten) in het pand laten terugkomen. Ze zijn het grootste reisplatform ter wereld en hebben mensen van over de hele wereld in dienst. Deze campus moet voor iedereen als thuis voelen, of je nou uit Vught of Buenos Aires komt.
Om dat gevoel te creëren, hebben we voor het interieurontwerp een unieke samenwerking op poten gezet. Een team van tien zorgvuldig geselecteerde architectenbureaus, van heinde en verre. Allemaal namen ze een gebied, etage of product voor hun rekening. Zo ontwierp Linehouse Design uit Shanghai een van de drie restaurants en de event space op de 11e etage. En ons eigen CBRE Design team ontfermde zich over de 1ste etage, de boardroom connector en een groot deel van de break-outs. Om het gebouw nóg internationaler te laten voelen, zijn de break-outs aan de hand van 28 verschillende reisthema’s ingericht. Zo loop je van een vergadering in Tokyo in een paar minuten naar je desk aan de Great Ocean Road.
Zoveel architecten bij elkaar op één project – dat is volgens mij wereldwijd nog nooit vertoond. Daarin zie je de ambitieuze en optimistische mentaliteit van Booking terug: ‘we hebben het nog nooit gedaan, dus het zal wel lukken’. Voor ons was het geweldig om die positiviteit te vertalen naar concrete resultaten. Wel was het zaak om overal kort op te zitten. Mede daarom kwamen we wekelijks met z’n allen bij elkaar: Booking, alle interieurarchitecten en ons team. Zo bleven de lijntjes kort en hadden we aan het eind een legpuzzel die naadloos in elkaar paste, in plaats van een verzameling losse eilanden. Samen met Hofman DuJardin, UNStudio en alle interieurarchitecten hebben we een fantastisch kantoor gerealiseerd.
Samenwerken à la Booking
Dit hele project hebben we ‘des Bookings’ uitgevoerd. Voor onze samenwerking betekende dat: persoonlijk contact en wederzijds vertrouwen. We zijn heel hecht met elkaar opgetrokken tijdens de ontwikkeling, en hebben steeds samen de beste vervolgstap bepaald. En ja, iedereen is natuurlijk onder de indruk van de grootsheid van het gebouw en de kwaliteit van de architectuur. Maar de kracht van ons collectief heeft voor dit project écht de doorslag gegeven.
Samen met Booking hebben we per fase een uitgekiend plan gemaakt: budgetten, taken, teambezetting. Maar niks was in beton gegoten: op basis van nut en noodzaak stuurden we geregeld bij. Klinkt misschien logisch, maar vaak wordt er bij aanvang een plan gemaakt, dat vervolgens in een bureaulade verdwijnt. Bij een project van deze omvang en duur is het juíst belangrijk om flexibel te blijven. Hieraan leidinggeven is een geweldige uitdaging, en ik heb de afgelopen jaren zó veel geleerd. In het bijzonder door die nauwe samenwerking met Booking. Om met zo’n fris en onbevangen bedrijf deze reis te maken – zonder vastomlijnd plan en ver van de gebaande weg – was voor mij een compleet nieuwe ervaring. En het eindresultaat mag er wezen!
Project details
Client: Booking.comArchitect: UNStudio
Lead Interior Architect: HofmanDujardin
Project management: CBRE
Workplace Consultant: CBRE
Area designers: CBRE Design Collective, HofmanDujardin, i29, Linehouse Design, Studio Modijefsky, UNStudio
Layer designers: MOSS, Mijksenaar, Powerplant, Scholten & Baijings, Studio Rublek
Photography: Stijn Poelstra, Matthijs van Roon
Identiteit, functie en design zijn samen één bij Booking.com

Gerelateerde case studies
-
Case Study
Met dit nieuwe gebouw opent WUR de dialoog
Wageningen University & Research vroeg zich af hoe je ervoor zorgt dat een publiek gebouw mensen uitnodigt om binnen te komen en zich er thuis te voelen?