Case study

Hybride werken in een toekomstbestendig Tower Ten

maart 21, 2024

Een stijlvolle binnencafé of pauzeruimte. De ruimte is goed verlicht, waarschijnlijk door een combinatie van natuurlijk en kunstmatig licht, hoewel de bron van natuurlijk licht niet zichtbaar is in de afbeelding. De kleurenpalet bestaat uit neutrale tinten met accenten van groen en blauw, wat een rustige en uitnodigende sfeer creëert.  In de voorgrond is er een ronde houten tafel met een lichtgekleurd oppervlak, omringd door vier stoelen met donkerblauwe bekleding. Op de tafel zijn geen zichtbare items, wat suggereert dat deze schoon en onbezet is.  In het midden van het beeld zijn er verschillende andere tafels vergelijkbaar met die in de voorgrond. Elke tafel wordt vergezeld door stoelen in dezelfde stijl. Er is één stoel bezet door iemand die aan het werk is op een laptop. De persoon lijkt geconcentreerd bezig te zijn met zijn werk.  In de achtergrond is er een toonbank die dient als bar. Achter de toonbank zijn er planken gevuld met diverse glazen, mokken en een fruitmand. Er staat een persoon achter de bar een ander zit er voor op een kruk wat te drinken.  Er zijn rechts in de afbeelding strategisch geplaatste potplanten in de ruimte te zien, die een vleugje groen toevoegen en de algehele esthetiek verbeteren.  Het plafond heeft rechthoekige akoestische panelen die waarschijnlijk dienen om geluid te dempen, en er zijn inbouwverlichting die extra verlichting biedt aan de ruimte.  Over het algemeen straalt de afbeelding een gevoel uit van een eigentijdse, professionele en comfortabele omgeving die is ontworpen voor ontspanning of informele bijeenkomsten.

Niet lang nadat COVID-19 Nederland bereikt, weten ze het bij CBRE Investment Management (IM) zeker: dit is hét moment om ons kantoorgebruik te herijken. Als reactie op de pandemie en hun veranderende organisatiemodel, is de vastgoedinvesteerder nieuwsgierig naar een compleet nieuwe manier van werken. Eentje die toekomstbestendig is. Voor advies kloppen ze aan bij oude bekende – en naamgenoot – CBRE. Binnen een jaar verzorgen zij een compleet nieuwe inrichting én hybride werkplekstrategie op de elfde en twaalfde verdieping van Tower Ten – de nieuwe, ultramoderne toren van het WTC op de Amsterdamse Zuidas.

‘Ons huurcontract liep af en dat was hét moment om te bepalen of we nog goed in ons jasje zaten’, vertelt Niels Kokkeel, Head of Operations bij CBRE IM. ‘Ik weet nog goed: twee maanden voordat de pandemie begon, installeerden we Zoom op onze laptop – niemand moest daar toen iets van weten. Nog geen jaar later deden we bijna alles via een scherm, maar onze kantoorruimte was daar helemaal niet op ingedeeld.’

Een kantoorruimte met een strak en professioneel interieurontwerp. De ruimte heeft een groot raam aan de linkerkant dat veel natuurlijk licht binnenlaat. Er zijn ronde tafels met stoelen, een groot digitaal scherm dat informatie weergeeft, twee personen in de ruimte, kunst aan de muren, en een blauwe accentmuur die bijdraagt aan het kleurenschema.
Kantoorinterieur met grote ramen die natuurlijk licht binnenlaten. Er zijn zithoeken met fauteuils en bijzettafeltjes, een langwerpige tafel met krukken waar mensen aan werken, en een werkruimte met hoge krukken en een lange tafel bij het raam. Het interieur heeft een heldere en uitnodigende sfeer met een neutraal kleurenschema en hout- en blauwtinten.
Een koffiehoek of pauzeruimte met een eigentijds interieurontwerp. Er zijn ronde tafels met stoelen, een bar met koffiemachines, grote ramen die natuurlijk licht binnenlaten, en planten die zorgen voor groene accenten. De ruimte heeft een uitnodigende sfeer met een combinatie van licht hout, blauwe en donkerbruine tinten.
Een gedetailleerde weergave van de houten panelen die rondom de bar zijn geplaatst. Deze panelen zijn verticaal georiënteerd en hebben een ronde vorm die de bar omhult. Ze creëren een soort zuil of kolom effect rond de bar. De houten latjes zijn gelijkmatig verdeeld en bieden een gestructureerd, maar toch organisch gevoel aan de ruimte. De kleur van het hout is warm en lijkt een natuurlijke afwerking te hebben, wat bijdraagt aan de sfeer van het interieur. Het circulaire design draagt bij aan een moderne en toch gezellige uitstraling van de ruimte.
Op de voorgrond is een glazen deur met een houten kozijn te zien, die lijkt te leidt naar een andere ruimte of gang. De deur staat op een kier, en door het glas is een vaag silhouet van iemand zichtbaar die beweegt, waardoor het lijkt alsof de persoon net door de deur loopt. Achter de deur is een kantoorruimte met aan de rechterkant een rij werkplekken. De bureaus zijn uitgerust met computerschermen en lijken georganiseerd en netjes. Er zijn meerdere kantoormedewerkers aanwezig, die zich bezighouden met hun werk. Ze zijn op enige afstand van elkaar geplaatst, wat wijst op een ruimtelijke opzet van het kantoor.
Er is een vrouw zichtbaar die aan een rechthoekige tafel zit met een donkerblauw tafelblad. Ze draagt een witte blouse en zit voor een open laptop. Tegenover haar, op de muur, is een groot scherm gemonteerd waarop een videogesprek plaatsvind. Het scherm toont twee andere personen die deelnemen aan het gesprek. De kamer heeft houten wanden en een glazen wand of scheidingspaneel, waardoor je een doorkijk hebt naar een andere ruimte met planten. De vloer is bedekt met een lichtgrijs tapijt en er is een oranje, cilindervormig zitobject zonder rugleuning in de ruimte aanwezig. Aan de muur naast de deur hangt een wit bord of scherm. De algehele sfeer van de ruimte is professioneel en eigentijds, met een rustige kleurstelling en natuurlijke materialen die een comfortabele en toch zakelijke uitstraling geven. Het lijkt een kleine vergaderruimte of hokje te zijn, ontworpen voor privacy en focus tijdens videogesprekken of individueel werk.
een ruime en goed verlichte omgeving met een open vloerplan. De vloer is bedekt met een lichtgekleurd tapijt dat een zachte textuur lijkt te hebben. Aan de linkerkant van de afbeelding zijn er hoge donkerblauwe lockerkasten die tot bijna aan het plafond reiken. Deze kasten zijn waarschijnlijk bedoeld voor persoonlijke opslag van de medewerkers.  In het midden van de afbeelding is een keukenblok te zien met donkerblauwe kasten en een lichtgrijs aanrecht. Er is een grote roestvrijstalen spoelbak en wat lijkt op een ingebouwde vaatwasser of kasten onder het aanrecht. Boven het keukenblok hangen planken en er is indirecte verlichting die de ruimte een warm gevoel geeft.  Aan de rechterkant van de afbeelding is een zithoek met een tafel en stoelen waar mensen kunnen samenkomen, mogelijk voor informele vergaderingen of pauzes. Personen zijn te zien in de achtergrond, wat wijst op activiteit en gebruik van de ruimte. Het plafond heeft een modern design met geïntegreerde verlichtingsarmaturen die zorgen voor een gelijkmatige verlichting van de ruimte.  De algehele esthetiek van het kantoor is strak, modern en functioneel, met een kleurenpalet dat voornamelijk bestaat uit neutrale tinten met blauwe accenten die diepte en interesse toevoegen aan het ontwerp. Het ontwerp lijkt de nadruk te leggen op samenwerking en flexibiliteit binnen de werkplek.
Een strak ingerichte receptie van een kantoor. De receptiebalie heeft een gebogen vorm en is gemaakt van licht hout met een witte toplaag. Op de balie staat een groot computerscherm, een toetsenbord, een telefoon en enkele decoratieve elementen, zoals een vaas met bloemen.  Achter de balie hangt een groot logo met de tekst 'CBRE' op een glazen wand. De ruimte heeft een hoog plafond en is goed verlicht door zowel kunstlicht als daglicht dat door de grote ramen komt.  Aan de rechterkant van de foto is een zithoek met comfortabele stoelen en een tafel, gescheiden door een glazen wand. Er zijn ook planten die een beetje groen toevoegen aan de ruimte, wat zorgt voor een vriendelijke en verwelkomende sfeer.
Een ingericht kantoor of een loungegedeelte binnen een kantooromgeving. Het interieur is voorzien van verschillende soorten meubilair en heeft een open en lichte uitstraling. Er zijn diverse zitgedeelten met stoelen en banken die verschillende vormen en kleuren hebben, zoals een ronde, terracotta-kleurige bank in het midden en grijze fauteuils rondom. Er is een blauw tapijt op de vloer dat een deel van het zitgedeelte definieert.  Aan de rechterkant van de ruimte staat een hoge tafel met barkrukken, wat een informele werkplek of ontmoetingsplek kan zijn. Boven de tafel hangen decoratieve, industriële lampen. De ruimte is verder uitgerust met ingebouwde kasten en scheidingswanden die deels uit glas bestaan, waardoor de ruimte een open karakter behoudt, maar toch afzonderlijke zones creëert.  Er zijn twee personen in de ruimte. Een persoon zit aan de ronde bank en gebruikt een laptop en de andere persoon staat bij de hoge tafel en lijkt iets te lezen of te bekijken.  De verlichting in de ruimte is modern, met zowel ingebouwde plafondverlichting als staande lampen die een huiselijke sfeer geven. De algemene indruk is die van een professionele, maar comfortabele en uitnodigende werkplek die flexibiliteit biedt voor zowel individueel werk als samenwerking en sociale interactie.
Een vergaderruimte of conferentiezaal. Drie personen zitten aan een lange, rechthoekige houten tafel met ingebouwde kabelbeheersystemen. De personen lijken te werken op laptops.  De kamer is goed verlicht met stijlvolle, ringvormige hanglampen die een warme sfeer geven. Aan de muur tegenover de tafel hangt een groot tv-scherm, waarschijnlijk voor presentaties of videoconferenties. Er is een glazen wand of raam aan de achterkant van de kamer, en naast het scherm staat een plant die groen toevoegt aan de ruimte. De stoelen zijn modern en lijken ergonomisch ontworpen. Het algehele kleurenschema is neutraal met grijze en houttinten, wat bijdraagt aan een professionele uitstraling.

Klaar voor vertrek

De investeringspartij klopt vlak na de start van de pandemie aan bij CBRE. ‘We hadden in eerste instantie twee vragen voor ze’, zegt Angelique Masselink, Senior Associate Corporate Development bij CBRE IM. ‘Allereerst: hoe gaat onze manier van werken de komende tijd veranderen? Vervolgens waren we benieuwd hoe die eventuele veranderingen eruit zouden zien in ons toenmalige kantoor, óf op een nieuwe locatie.’

‘De wens was om onze teams dichter bij elkaar te brengen. Omdat CBRE veel soortgelijke bedrijven spreekt en over bergen data beschikt, konden ze ons uitstekend adviseren over een nieuwe werkplekstrategie’, gaat ze verder. ‘Daar rolde een concept uit: op basis van deze werkzaamheden heb je dit soort ruimtes nodig op zoveel vierkante meter. Toen we dat onder ogen kregen, wisten we: tijd om te gaan.’

Geen omkijken naar

‘Dan ligt het ontwerp ineens op tafel en vóór je het weet is de verhuisdatum bekend. We hadden precies een jaar om alles rond te krijgen. De planning was krap, maar zeker niet onhaalbaar’, laat CBRE’s Workplace Consultant Christiaan Huizinga weten. ‘Omdat CBRE IM ons vertrouwde, liep de samenwerking gesmeerd.’ Daar is Niels het volledig mee eens. ‘Het is fijn om zo’n betrouwbare partner aan je zij te hebben. We hoefden ons geen moment druk te maken over wie wat oppakte. Doordat alle taken en verantwoordelijkheden bij één partij lagen, werden we van begin tot eind ontzorgd.’

Een (inter)nationale hub

De succesformule van beide Tower Ten-verdiepingen? Dat is volgens Christiaan een samenspel van meerdere facetten. ‘Het nieuwe kantoor moest toekomstbestendig zijn. Daarvoor wilden we een hybride werkplekstrategie ontwikkelen die wérkt, met een perfecte balans tussen open en gesloten ruimtes. Het moest een passende, effectieve manier van werken faciliteren – niet in de weg staan.’

Niels loopt door het gloednieuwe werkcafé: ‘Dit is bijvoorbeeld een ideale informele ruimte om even je laptop open te klappen, maar óók de plek waar we samen lunchen. Dat deden we op ons vorige kantoor eigenlijk helemaal niet, terwijl dat zo belangrijk is voor het teamgevoel en de kennisdeling. Wat daar ook bij helpt is dat we nu allemaal op één verdieping zitten – voorheen zaten we verspreid over drie. Nu werken we op de twaalfde en hebben we externe vergaderingen op de elfde, waar ook onze collega’s van CBRE IA&R zitten. Bovendien zijn we wat betreft locatie en werkplekindeling nog steeds een goede uitvalbasis voor onze internationale collega’s.’

Werken naar behoefte

‘Vanaf het werkcafé loop je zo de gang in, die zich een weg baant over de hele verdieping’, gaat Angelique verder. ‘Zo loop je snel van A naar B. Daaromheen vind je de working landscape: onze open werkvloer met flexibele bureaus. Vrij letterlijk, want iedereen zit elke dag ergens anders en je kunt er zowel aan staan als zitten. Vanaf hier heb je trouwens uitzicht over de hele Zuidas – dat verveelt nooit.

De gang en open werkruimte zijn gescheiden door paviljoens: gesloten kamers in alle soorten en maten. ‘We kozen er bewust voor om een bovengemiddeld aantal van deze ruimtes te realiseren’, gaat Angelique verder. ‘Sommige voor ad-hocgebruik, daar duik je even snel in voor een belletje. Andere reserveer je voor een vergadering of videocall, of als je in stilte wilt werken. Het mooie is dat je meetings na reservering gewoon klaarstaan, zodat je direct kunt inbellen.’

Van concept tot succes

‘Qua design zijn we van saai naar eigentijds gegaan en van corporate naar modern. De duurzame materiaalkeuzes geven het kantoor een fris karakter. Even wennen, maar het staat ons wel’, zegt Niels. ‘De nieuwe werkplek én hybride strategie moest collega’s motiveren om weer naar kantoor te komen. En dat is gelukt. We waren maandenlang bezig het nieuwe concept te realiseren en binnen een uur zie je dat het werkt. ‘We voelen ons thuis’, hoor je ze op de vloer zeggen – het allergrootste compliment om te krijgen. Bovendien horen we dat niet alleen, we zien het ook aan de bezettingsgraad: die is gemiddeld 25 tot 30 procent hoger dan op onze oude locatie in dezelfde periode het jaar ervoor.’

Sámen inrichten

‘Natuurlijk moet je voor zo’n transformatie hier en daar extra draagvlak creëren’, gaat Niels verder. ‘Maar door medewerkers continu in het transitieproces te betrekken, heeft niemand zich fel verzet.’ Angelique vult aan: ‘Toch is het wel goed om onze veronderstellingen te blijven toetsen, óók nu we hier al een paar maanden zitten. Dat doen we dus ook, bijvoorbeeld door medewerkers te laten stemmen over keuzes die we maken. Zo hadden we tijdens COVID-19 alle muizen en toetsenborden van de bureaus gehaald – iedereen nam die zelf mee. In het nieuwe kantoor besloten we ze terug te leggen. Wat bleek? Niemand wilde dat, dus weg ermee.’

Vertrouwde partner

‘Van de flexibele indeling tot het duurzame design: alles klopt’, zegt Angelique. ‘We wisten dat we hiervoor bij CBRE aan het juiste adres zouden zijn, niet voor niets betrokken we ze al eerder bij onze huisvestingskwesties. Het voelt bijna als een no-brainer, we leggen ons vertrouwen gewoon heel graag in hun handen.’ Terecht, vindt Niels. ‘Binnen een jaar verhuisden we van Schiphol naar het zakenhart van Amsterdam en slaan we twee vliegen in een klap: onze nieuwe werkplek én de bijpassende hybride strategie sluiten naadloos aan op onze visie en organisatiestructuur.’

Gerelateerde diensten

Gerelateerde case studies