Blog

Identiteit, functie en design zijn samen één bij Booking.com

augustus 7, 2023

Martijn Prins headshot

Martijn Prins

Head of Studio

Van het Noorderlicht tot Panama en ver daar voorbij: het indrukwekkende hoofdkantoor van Booking.com neemt je mee naar alle hoeken van de wereld. Met het Designteam ontwierp ik een passende inrichting voor het succesvolle tech-bedrijf. Uitdaging? De wensen van de uiteenlopende typen gebruikers verenigen in één functioneel design, zonder het karakter van Booking.com uit het oog te verliezen. Dat is gelukt – dankzij goed overleg met alle betrokken partijen voelen ruim 10.000 medewerkers zich nu thuis op het Oosterdokseiland.

Entree in een modern kantoorgebouw
Grote en brede trap in een duurzaam en modern kantoor
Ontmoetingsplek in een kantoorgebouw
Open ruimte in een kantoorgebouw
Modern kantoor design
Openbare ontmoetingsruimte in een kantoorgebouw
Moderne huisstijl van een kantoorgebouw
Open werk- en ontmoetingsplek op kantoor
Gangpad in een modern kantoor
Kantoor met een modern interieurontwerp
Vergaderruimtes met een modern design
Moderne blauw gekleurde vergaderruimte
Openbare werkplekken in een open ruimte
Openbare werkplekken in een modern kantoor
Kantoorruimte met openbare zitplekken
Een vergaderruimte met verschuifbare meubels
Een moderne vergaderruimte met mensen
Design van een modern kantoor
Interieurontwerp van een modern kantoor
Een veelzijdige ontmoetingsplek op kantoor
Een kantoorkeuken met uitzicht naar buiten
Een open ruimte in een modern kantoor
Een gezamenlijke ontmoetingsplek op kantoor
Een vergaderruimte met een thema
Hybride werkplekken met uitzicht
Vergaderruimtes met een thema
Huisstijl werkplekken
Hybride werkplekken
Een grote vergaderruimte met transparante muren
Een grote vergaderruimte
Een grote vergaderzaal met extra bank
Een gezamenlijke ontmoetingsplek op kantoor
Moderne vergaderruimte

Een van de bijzondere dingen aan dit project is dat we met meerdere designbureaus aan het interieur van de campus van Booking.com hebben gewerkt. Gebruikers en bezoekers van de campus komen dus door het hele gebouw verschillende ontwerpstijlen tegen. Maar: je wilt natuurlijk niet dat die dynamiek ten koste gaat van de eenheid van het gebouw als geheel. Daarom kregen deelgebieden van tevoren een duidelijk thema of destination. Denk aan een vergaderruimte waarin je je op een Marokkaanse bazaar waant, of een ontmoetingspunt in de stijl van Rio de Janeiro. Wij mochten aan de slag met de eerste verdieping, boardroom en een stuk of acht break-outrooms – stuk voor stuk met een unieke sfeer.

Karakteristiek ontwerp

Booking.com heeft ons ingeschakeld omdat we de organisatie al goed kennen: we hebben vaak samengewerkt en weten wat wél en niet bij ze past. Zo heeft het nieuwe hoofdkantoor als internationale hub een prestigieuze uitstraling, maar moet het ook aansluiten bij het karakter van het bedrijf: vlot en toegankelijk, met een no-nonsense houding. Als ik met een ontwerp bezig ben, probeer ik die identiteit altijd naar het interieur te vertalen. Het gaat er dus echt om dat we iets maken dat bij de klant past, zonder onze eigen stijl op te leggen.

Eén verdieping, meerdere functies

Onze eerdere ervaring met Booking.com kwam vooral goed van pas bij de eerste verdieping. Die heeft namelijk een ingewikkelde structuur, omdat er drie afdelingen zitten: Recruitment, Learning & Talent en Research. Allemaal hele andere bedrijfstakken met uiteenlopende behoeftes, op een lastig in te richten locatie in het gebouw. Die twee elementen maakten het een ingewikkelde puzzel om alles in één ontwerp te laten passen. Het overkoepelende thema van de hele campus is ‘Booking Home’: een nieuw thuis voor alle medewerkers, waar iedereen zich comfortabel en ontspannen voelt. Dat was hier een flinke uitdaging, maar we zijn er honderd procent in geslaagd.

Stapsgewijs ontwerp

Stap één richting succes: in gesprek met Booking.com. Hoeveel ruimte is er nodig, wat is de functie, wie zijn de gebruikers? Stap twee was om aan de hand van die informatie een programma van eisen op te stellen. Pas zodra we dat scherp hadden, begonnen we aan het design. Overleg en ontwerp gingen tijdens dit project dan ook hand in hand, om zo veel mogelijk aan de uiteenlopende wensen van gebruikers te kunnen voldoen. Voor Recruitment en Learning & Talent is een uitnodigende entree bijvoorbeeld belangrijk, terwijl Research juist gebaat is bij een zo neutraal mogelijke omgeving. Kwestie van afwegen, passen en meten dus.

Hybride werkplekken
Lees ook

Zo ontwikkelden we voor Booking.com de perfecte hybride werkplek

Door Werkplek Strateeg Wouter Oosting

Op pad met Booking.com

Uiteindelijk hebben we voor elke groep een optimale oplossing gevonden. Hierin komen alle functies van de verdieping mooi samen: de sfeer is toegankelijk en aansprekend voor sollicitanten en nieuwkomers, en voor het onderzoeksteam rustig en ingetogen. Vanwege de centrale ligging speelde de Recruitment-afdeling een speciale rol in ons ontwerp. Als eerste kennismaking met het hoofdkantoor – het visitekaartje van Booking.com, eigenlijk – was het uitnodigende aspect van het design hier extra belangrijk. We kozen ‘reizen’ als thema, met telkens een andere omgeving in de hoofdrol. Zo komen collega’s en bezoekers elkaar tegen in de stad, op het strand en in de jungle.

Zij aan zij ontwerpen

Dit project laat zien dat je door goed overleg met de opdrachtgever, gebruikers en adviseurs tot een ontwerp kunt komen waar iedereen blij mee is – óók in een complexe omgeving. Wat daaraan bijdroeg, is dat we alle ruimte kregen om eigen ideeën uit te voeren. Zo konden we met het interieur een echte belevenis creëren. Dat zie je niet alleen terug op de eerste verdieping, maar ook in de break-out rooms en board room: per destination stap je een compleet andere wereld in. We werkten hierbij zij aan zij met meerdere ontwerpbureaus, waardoor we met elkaar mee konden kijken – heel leuk en bijzonder om mee te maken. Die hechte samenwerking op meerdere niveaus maakt dit project zo speciaal: het complete interieur is écht een coproductie.

Parel aan het Oosterdok

Als je het mij vraagt, is de nieuwe thuisbasis van Booking.com één van ’s werelds meest unieke en uitdagende kantoorprojecten. De campus is architectonisch spectaculair en een echte eyecatcher in het centrum van Amsterdam. Door het hele hoofdkantoor heen worden bezoekers getrakteerd op prachtige uitzichten, zowel op de stad als op het interieur. Die ruimtelijke beleving speelt de hoofdrol in al onze ontwerpen, en dat vóel je. Het eindresultaat is echt te gek – ik ben heel trots op wat mijn team heeft neergezet!

Project details

Client: Booking.com
Architect: 
UNStudio
Lead Interior Architect: 
HofmanDujardin
Project management: 
CBRE
Workplace Consultant: 
CBRE
Area designers: 
CBRE Design Collective, HofmanDujardin, i29, Linehouse Design, Studio Modijefsky, UNStudio
Layer designers: 
MOSS, Mijksenaar, Powerplant, Scholten & Baijings, Studio Rublek
Photography: 
Stijn Poelstra, Matthijs van Roon
Lees ook

Hoe het Booking.com-DNA doorklinkt in hun nieuwe techcampus

Open werk- en ontmoetingsplek op kantoor
Door Project Manager Bas Willems

Gerelateerde case studies