Case study

ofi verruilt fabrieksomgeving voor innovatief stadskantoor

februari 23, 2024

ofi-open-graph-1200x630

ofi opereerde decennialang vanuit hun kantoor- en fabriekspanden in de Zaanstreek. De b2b leverancier van cacao, koffie, zuivel, noten en specerijen verruilt deze traditionele werkomgeving nu voor een industriële hotspot in Amsterdam. Hier betrekken ze met ruim tweehonderd medewerkers een spiksplinternieuw kantoor, volledig afgestemd op een moderne, hybride werkstrategie. ofi benaderde CBRE voor integraal strategisch advies: van werkplekconcept, design en bouw tot project , change- en kostenmanagement.

De afbeelding toont een combinatie van een vergaderzaal en een open werkruimte. In het midden van de ruimte staat een lange, rechthoekige tafel met een donkergrijs of zwart tafelblad. De tafel is uitgerust met ingebouwde stroomvoorzieningen en er staan stoelen rondom met een terracotta of roestbruine kleur en zwarte onderstellen. Aan de achterzijde van de ruimte is een groot houten paneel met een wereldkaart. Er zijn ook een witte kast, een presentatiebord en een pingpongtafel in de ruimte. Verlichting komt van ingebouwde plafondlampen, en er is een grote plant aan de linkerkant. De sfeer is strak, functioneel en uitnodigend.
Een ingerichte binnenruimte die functioneert als een café of informele werkplek. De ruimte heeft een industrieel gevoel met zichtbare buizen aan het plafond. Er zijn ronde tafels, stoelen, een bar met krukken en planten die zorgen voor een frisse sfeer. De verlichting is warm en de vloer lijkt van licht hout te zijn. De algehele sfeer is modern, uitnodigend en functioneel, gericht op sociale interactie en samenwerking. De vloer langs de bar loopt door tot de achterkant van de afbeelding en gaat richting de ingang van een grote vergaderruimte.
Een stijlvol ingericht interieur dat lijkt op een café of een open werkruimte in een kantoorgebouw. De ruimte heeft een industriële uitstraling met een houten bar, barkrukken, kastenwand en zichtbare leidingen aan het plafond. De esthetiek is minimalistisch en modern, met natuurlijke en industriële elementen die een rustige en uitnodigende omgeving creëren.
Ee ingerichte kantoorruimte of gemeenschappelijke ruimte met een open en luchtig ontwerp. Het plafond heeft zichtbare buizen en ventilatiesystemen, en er is veel kunstmatige verlichting die de ruimte helder maakt. De ruimte bevat een zithoek met een paarse bank, een houten plank met planten, een grote gouden kolom, een werktafel met stoelen, een keuken- of barzone, en een groot scherm aan de achterwand. De vloer is bedekt met lichtgrijze tapijttegels. De algehele sfeer is uitnodigend, functioneel en stijlvol, met een mix van natuurlijke en moderne elementen.
Een modern ogend interieur van een kantoor. Het heeft een industrieel gevoel met zichtbare leidingen en ventilatiesystemen aan het plafond. Het plafond is onafgewerkt, waardoor de structurele elementen zoals balken en de onderkant van de bovenliggende verdieping zichtbaar zijn.  In het midden van de afbeelding is een houten balie met daarop een koffiemachine, kopjes en andere items die je zou verwachten in een koffiecorner of kleine keuken. Achter de balie is een grote, cirkelvormige paarse logo met witte letters. Naast het logo is een groot beeldscherm dat paars licht uitstraalt, wat bijdraagt aan de moderne sfeer.  Er staan verschillende soorten meubels in de ruimte, waaronder witte tafels met bijpassende stoelen en hoge barkrukken bij een aanrecht. De vloer lijkt van gepolijst beton te zijn, wat past bij de industriële stijl van het interieur.  Er zijn twee personen in de ruimte. Eén persoon zit aan een tafel te werken op een laptop, terwijl de andere persoon staat en in beweging is.  Het kleurenpalet van de ruimte is vrij neutraal met veel houttinten, wit en grijstinten, maar het paarse accent geeft een levendige touch. De verlichting is modern, met verschillende spots en lineaire lichten die in het plafond zijn ingebouwd.  Al met al geeft de afbeelding een indruk van een stijlvolle, moderne werkplek die is ontworpen voor zowel functionaliteit als esthetiek.
Een kantoor- of lobbyruimte met een levendige en ecologisch geïnspireerde inrichting. De ruimte heeft een open en uitnodigende sfeer, met diverse zitopties en decoratieve elementen die een natuurlijk thema suggereren. Het interieur is ontworpen met duurzaamheid en samenwerking in gedachten, waarbij natuurlijke elementen worden gecombineerd met moderne voorzieningen om een inspirerende omgeving te creëren.
Een laboratorium of onderzoeksruimte gezien vanuit een gang. Het laboratorium is zichtbaar door een grote glazen wand die de ruimte scheidt van de gang waaruit de foto is genomen. In het laboratorium zijn drie personen te zien die witte labjassen dragen en bezig zijn met verschillende taken. De ruimte is professioneel, hygiënisch en goed uitgerust met laboratoriumapparatuur en opbergruimte.
Een meubelstuk in een kamer met een lichte achtergrond. Het meubel heeft een zachte tint roze of zalmkleurig en bestaat uit aaneengeschakelde rechthoekige compartimenten. In één van de open vakken zijn glazen reageerbuisjes zichtbaar, gevuld met verschillende inhoud in variërende kleuren van licht tot donkerbruin. De achtergrond is neutraal en licht, zonder afleidende elementen. Het geheel creëert een gestileerde en cleane esthetiek.
Een binnenruimte die dient als een café of een lounge. Het kleurenschema is warm en uitnodigend met neutrale tinten en accenten van levendige kleuren.  Centraal in de afbeelding staat een lange toonbank met een opvallend neonsign 'make tea' in cursieve, kleurrijke letters tegen een groene achtergrond met weelderige planten. De toonbank lijkt gemaakt van een licht hout of een ander natuurlijk materiaal en heeft een aantal flessen en decoratieve items erop.  Er zijn meerdere zitplaatsen beschikbaar: aan de linkerkant van de afbeelding staat een lange grijze bank die langs de muur loopt, met daarvoor een rij van vier tafels met daaromheen terracotta-kleurige stoelen. De tafels zijn zowel rond als rechthoekig en zijn gemaakt van een soortgelijk materiaal als de toonbank.  Aan de rechterkant van de afbeelding is een andere zithoek, met een ronde tafel en verschillende stoelen eromheen. Er is ook een persoon de ruimte, maar deze is wazig vanwege bewegingen.  De verlichting in de ruimte is zacht en warm. Er hangen meerdere ronde hanglampen boven de tafels en er zitten inbouwspots in het plafond die de rest van de ruimte verlichten.  De vloer is gemaakt van een materiaal dat eruitziet als gepolijst beton of een soort gelijkaardige steen, wat bijdraagt aan het moderne gevoel van het interieur. De algehele esthetiek is schoon, modern en toch uitnodigend, met planten die zorgen voor een frisse en levendige atmosfeer.
Een vergaderruimte met een ovale houten tafel in het centrum. Er zijn twaalf stoelen rond de tafel geplaatst, waarvan er drie bezet zijn door personen. De stoelen hebben een beige bekleding en zwarte wielen en armleuningen. Aan de ene kant van de tafel zitten twee personen die naar een laptop kijken; één van hen bedient de laptop. Aan de andere kant van de tafel staat een persoon bij een groot, aan de muur gemonteerd whiteboard.  Achter de tafel is een muur met een groot raam dat verticaal georiënteerd is en uitzicht biedt op een gebouw met meerdere verdiepingen buiten. Het raam is bedekt met semi-transparante, verticale jaloezieën. De muur aan de kant van het raam is bedekt met een lichte stof of behang en heeft een ingebouwde, lage opbergkast.  Aan de muur tegenover het raam is een groot, plat beeldscherm gemonteerd. De ruimte wordt verlicht door drie hanglampen met een witte, golvende kap die boven de tafel hangen. De algemene kleurstelling van de ruimte is neutraal met lichte tinten zoals beige, wit en grijs. De vloer heeft een lichtgrijze kleur.  De algehele sfeer is professioneel en strak, met een design dat gericht lijkt op functionaliteit en comfort. Het ontwerp van de ruimte suggereert dat het bedoeld is voor zakelijke bijeenkomsten of conferenties.

Van de Zaan naar Mokum

De aanleiding voor de verhuizing? ‘Er speelde een aantal dingen’, vertelt Marjan Beijer-de Looze, Head of HR EMENA bij ofi. ‘We zaten al decennia in Koog aan de Zaan. Oftewel: oud pand, niet bepaald duurzaam. Bovendien zaten we niet alléén in Koog, we hadden ook een aantal teams in Rotterdam en Wormer; we wilden onze producten en afdelingen dichter bij elkaar brengen. Ook hadden we al heel lang de wens om een customer solutions center (CSC) te bouwen, waar we samen met onze klanten nieuwe producttoepassingen kunnen bedenken. Dat brengen we nu allemaal samen onder één dak.’

The Joan

‘Maar zo makkelijk was dat nog niet, want we hadden best wat eisen. Voor de kantoorruimte, maar zeker voor het CSC’, vervolgt Marjan. Daarom klopte ofi bij CBRE aan, voor technische expertise en datagedreven advies. ‘Ze vonden voor ons een prachtige ruimte in The Joan in Amsterdam: een modern en duurzaam kantoorpand vlak bij knooppunt Amstel. Goed bereikbaar, van alle gemakken voorzien. En daarmee ook een stuk interessanter voor jong talent!’

Hybride werkstrategie

Hier brengt ofi zo’n tweehonderd medewerkers onder. ‘Natuurlijk willen we dat mensen zo veel mogelijk naar kantoor komen, want het is een schitterend gebouw, vertelt Marjan. ‘Tegelijkertijd wordt het kantoor steeds meer een samenwerk- en ontmoetingsplek, en hoef je echt niet elke dag de trein of auto in te stappen; thuiswerken kan ook.

‘Met hulp van CBRE gingen we bij medewerkers te rade: hoe vaak zit je achter een computer, hoe vaak bel je en hoe vaak zit je in overleg? Kortom: waar heb je nu écht behoefte aan op de dagen dat je wel naar kantoor komt? Doormiddel van surveys en data-analyses kwamen we daarachter. Vervolgens bedachten we samen met CBRE een modern, hybride werkplekconcept – volledig afgestemd op de behoeften van onze teams.’

Een kantoorinterieur met nadruk op biophilic designelementen, die tot doel hebben aspecten van de natuur in de gebouwde omgeving te integreren om het welzijn en de productiviteit te verbeteren.  Aan de rechterkant van de afbeelding is een verticale tuinwand te zien, gevuld met verschillende groene planten die een natuurlijk element in de ruimte brengen. Deze levende muur is weelderig en voegt een levendige groene touch toe aan het kantoor.  Aan de linkerkant bevindt zich een verhoogde houten tafel met een gebogen ontwerp. De tafel heeft een lichte houten afwerking en wordt aangevuld met hoge krukken met zwarte zittingen en metalen poten, die een zitgedeelte bieden voor werknemers. Boven de tafel hangen drie hanglampen met een modern ontwerp aan het plafond.  Op de voorgrond is een bewegingsonscherpte van een persoon die voorbij loopt. Het vervaagde figuur toont dat het kantoor in gebruik is en dat dit een momentopname is van het dagelijkse leven in deze werkomgeving.  De verlichting in het kantoor is helder en gelijkmatig verdeeld, met extra inbouwplafondlampen zichtbaar over de ruimte, waardoor de hele ruimte goed verlicht is.  Over het algemeen toont de afbeelding een modern, milieuvriendelijk kantoorruimte ontworpen voor functionaliteit, comfort en het bevorderen van een verbinding met de natuur.
Een kantoorinterieur met aan de linkerzijde van de foto twee rijen met witte kluisjes die tot bijna aan het plafond reiken. Elk kluisje lijkt te zijn voorzien van een slot en een nummering of labeling. Bovenop de kluisjes staan op gezette afstanden groene planten die wat natuurlijke elementen toevoegen aan de ruimte.  De vloer is bedekt met tapijt dat overwegend beige is met een patroon van donkere en lichte strepen. In het midden van de ruimte staan grijze kantoorscheidingswanden die werkplekken afbakenen. Er zijn een zwarte bureaustoelen zichtbaar en meerdere verschillende verstelbare bureaus.  Aan de rechterkant van de afbeelding zijn er grote ramen die natuurlijk licht binnenlaten en uitzicht bieden op wat lijkt op een stedelijke omgeving.  Er zijn meerdere personen in de afbeelding. In de verte, in het midden van de foto, lopen twee personen die met elkaar praten of samenwerken terwijl ze zich door de ruimte bewegen. Ze zijn niet duidelijk te identificeren omdat ze niet het focuspunt van de foto zijn.  De algehele sfeer van het kantoor is netjes en georganiseerd met een neutraal kleurenpalet, en de aanwezigheid van planten suggereert een poging om welzijn en productiviteit te bevorderen. Het ontwerp lijkt gericht op functionaliteit en samenwerking.
Een kantooromgeving met drie werkstations, elk met hoge, lichtbruine houten scheidingswanden voor privacy. De werkplekken hebben donkerrode gestoffeerde banken, bijpassende krukken en licht houten bureaus. Er hangen cilindervormige witte hanglampen boven de bureaus en het plafond heeft ingebouwde verlichting. Er is ook een groot plantenbed tussen de werkstations. De vloer is bedekt met lichtgrijs tapijt en het kantoor heeft een rustig en neutraal kleurenschema. Het ontwerp is gericht op comfort en welzijn op de werkplek.
Een kantoorinterieur met een vergadertafel, stoelen met witte kuipzittingen en zwarte poten, een grijze gestoffeerde stoel, een houten wand met decoratieve objecten en een persoon die langs de muur een ruimte in loopt. Op de wand hangt een illustratie van een landschap met paarse bloemen en een heldere hemel. De verlichting in de ruimte komt van inbouwspots. De Afbeelding heeft een professionele en eigentijdse sfeer met aandacht voor comfort en esthetiek.
Een kantoor of vergaderruimte. De kamer heeft een rustig kleurenschema met voornamelijk neutrale tinten zoals wit, grijs en zwart. Aan een van de zijdes zitten half geblindeerde ramen die natuurlijk licht binnen laten.  Centraal in de afbeelding staat een bureau met daarop een groot, breedbeeld computermonitor die naar de kijker is gericht. Het scherm staat uit. Achter het scherm bevindt zich een klein, plantje in een witte pot, wat zorgt voor een beetje kleur en leven in de ruimte.  Aan de rechterkant van het bureau staat een zwarte bureaustoel met een ergonomisch ontwerp. De stoel heeft een hoge rugleuning en armleuningen, en staat op wielen voor gemakkelijke verplaatsing. Er is nog een identieke stoel aan de andere kant van het bureau.  Op de muur buiten de kamer hangt een ingelijst kunstwerk met levendige kleuren. En de vloer is bedekt met tapijt in een lichte grijstint die goed past bij het algehele kleurenschema van de kamer. De deur naar de kamer staat open, waardoor we naar binnen kunnen kijken.  De algehele sfeer van de afbeelding is professioneel, georganiseerd en ontworpen voor productiviteit. Het minimalistische ontwerp en het gebrek aan rommel suggereren dat dit een plek is voor focus en werk.
Een kantoorruimte met een grote witte vergadertafel, stoelen rondom, een beeldscherm aan de muur, en een glazen wand met groene privacyfolie. Er hangt een kunstwerk met bladmotief en de vloer is grijs tapijt. De verlichting komt van ingebouwde plafondlampen. Het geheel straalt een nette en professionele sfeer uit, ideaal voor vergaderingen of werk.  Aan de linker kant van het tafel staat een zwarte bureaustoel met een ergonomisch ontwerp. De stoel heeft een hoge rugleuning en armleuningen, en staat op wielen voor gemakkelijke verplaatsing. Er zijn nog twee stoel kopse kant van het bureau.
Een kantoorinterieur met aan de linkerkant een zitgedeelte met banken en rechthoekige tafels. Aan de rechterkant zijn grote raampartijen met uitzicht op de stad en plantenbakken met groene planten. De sfeer is rustig en efficiënt, met een combinatie van moderne en natuurlijke elementen die een aangename werkomgeving creëren.
een modern kantoorinterieur met meerdere werkstations, bureaus, scheidingspanelen voor privacy, plafondlampen, een kastenwand, en decoratieve elementen zoals planten. De sfeer is professioneel en georganiseerd, met aandacht voor ergonomie en functionaliteit.
Een kantoor of commerciële ruimte met een minimalistisch en strak design. Centraal in het beeld staat een hoge bar- of keukentafel met een licht houten blad en een stijlvolle, donkere metalen onderstel. Aan de tafel staan vier hoge barkrukken met een terracotta kleurige bekleding en zwart metalen poten, die goed passen bij de tafel.  Boven de tafel hangen twee grote, zwarte hanglampen met een eenvoudig, rond ontwerp die zorgen voor gerichte verlichting van de tafel. Achter de tafel is een halfhoge wand waar decoratieve elementen zijn aangebracht, zoals een grote, weelderige groene plant in een pot en wat lijkt op een ingelijste afbeelding.  De vloer is bedekt met een lichtgrijze vloer die rust uitstraalt en bijdraagt aan de nette uitstraling van de ruimte. Aan de linkerkant van de afbeelding is een glazen wand die de ruimte scheidt van een andere kamer of gang, waardoor er licht binnenkomt en de ruimte een open gevoel geeft.  Er is beweging vastgelegd in de afbeelding; een persoon in oranje kleding loopt langs de glazen wand, wat zorgt voor een dynamisch element in het verder stille en geordende interieur.  De algemene sfeer van de afbeelding is professioneel, modern en uitnodigend, met aandacht voor design en comfort. Het gebruik van natuurlijke materialen en planten voegt warmte toe aan de anders koele en zakelijke kleuren.
Een vergaderruimte met een grote rechthoekige vergadertafel, stoelen met lichtgroene bekleding, een televisiescherm aan de muur, een kunstwerk van een landschap, lichte muren en een lichtgrijze tapijtvloer. De kamer heeft een neutraal kleurenpalet en een open gevoel door de glazen wanden. De verlichting bestaat uit ingebouwde plafondspots. De ruimte ziet er netjes en professioneel uit.

Broedplaats voor innovatie

Het paradepaardje van het nieuwe kantoor? ‘Het CSC, zonder twijfel! We komen natuurlijk uit een fabrieksomgeving. Bij zo’n verhuizing bestaat dan het gevaar dat je je product uit het oog verliest. Dankzij dit innovatiecentrum houden we zicht op wat we doen en waar we goed in zijn: hoogwaardige en duurzame voedingsingrediënten produceren.’

Groots en modern, niet kil

Het pand was er, de inrichting volgde. ‘Op de een of andere manier is het CBRE gelukt om elke afdeling een knus en huiselijk gevoel te geven. Dat komt door de meubels, vloer, het kleurgebruik en vele groen. Het gebouw straalt de warmte uit die wij als organisatie ook willen uitdragen. Dát maakt dat mensen er graag komen.’

Even wennen

Na zo’n zeventig jaar in de Zaanstreek, is de overstap naar ‘de grote stad’ best een flinke. ‘Daar hebben we dan ook veel aandacht aan besteed. Onze medewerkers waren zó gewend aan de oude plek, en bezorgd om de drukte, files, verandering. Je weet wat je hebt, niet wat je krijgt. Gelukkig heeft CBRE ons goed begeleid – zij kennen dit soort trajecten en de zorgen waar medewerkers tegenaan lopen. Vanaf het begin zeiden ze: communicatie is het allerbelangrijkste. Informeren, vragen beantwoorden, geruststellen.’

Op aanraden van CBRE stelde ofi binnen het bedrijf ambassadeurs aan: medewerkers die enthousiast waren over de verhuizing en dat konden overbrengen op de afdelingen. ‘Vervolgens zijn we continu in gesprek geweest met medewerkers en leidinggevenden. We luisterden naar ze en namen hun zorgen serieus. Daardoor neem je er al een hoop weg.’

Zachte landing

Dat heeft zich uitbetaald, want nu we eenmaal over zijn, hoor ik alleen maar positieve verhalen. Vanaf dag één kon iedereen hier prettig werken, dat is echt een prestatie. Die soepele overgang is mede mogelijk gemaakt door de integrale en deskundige dienstverlening van CBRE. Waar ik trots op ben? Dat onze medewerkers – ondanks de verandering en het verkeer– blij zijn met hun nieuwe werkplek.’

Gerelateerde diensten

Gerelateerde case studies