Op zoek naar een pdf van deze inhoud?

Wereldwijd is de datacentermarkt de laatste jaren aanzienlijk gegroeid. Dat komt onder meer door cloudcomputing, big data, de (verder) toenemende digitalisering en de stijgende vraag naar datadiensten als AI. Samen met Frankfurt, London, Parijs en Dublin behoort Amsterdam tot de vijf belangrijkste colocatie-markten[14] van de Europese datacentermarkt. Een positie die te danken is aan een strategische locatie en een goede digitale infrastructuur. Maar terwijl de vraag naar datadiensten en capaciteit in ons land blijft toenemen, is de groei in Nederland beperkt. Dat heeft schaarste tot gevolg.

Trends en ontwikkelingen

  • De hoeveelheid data groeit exponentieel door ontwikkelingen als AI en digitalisering. Daardoor neemt ook de vraag naar datacenters toe. Dat heeft in vijf jaar tijd geleid tot een flinke afname van de leegstand in en rond Amsterdam: van 24% naar bijna 9%. Dat is bijzonder laag in de datacentersector. Bovendien is er door netcongestie en beperkende regelgeving nauwelijks ruimte voor uitbreiding. De leegstand neemt naar verwachting dus alleen maar verder af.

  • Met een capaciteit van meer dan 500 megawatt is Amsterdam momenteel de op twee na grootste colocatie-datacenterhub van Europa. Maar hoewel andere prime markten net als hier ook steeds meer kampen met congestie, groeit hun capaciteit vooralsnog wel door. We verwachten dan ook dat Amsterdam in 2025 wordt ingehaald door Parijs, en daardoor buiten de top drie zal vallen.

  • Het krappe aanbod en de toenemende vraag naar datacentercapaciteit leidt tot een zoektocht naar nieuwe ontwikkellocaties buiten Amsterdam. Factoren als elektriciteitsnetcapaciteit, netwerkconnectiviteit, restwarmte-uitvoering, overstromingsrisico's en vergunningen zijn daarbij cruciaal. De schaarste van geschikte locaties dwingt operators hun zoekcriteria te verbreden, en te kijken naar uitbreidingskansen in de regio’s Rotterdam, Den Haag, Almere, Lelystad en Groningen.

  • De zoektocht naar geschikte locaties wordt in 2025 intensiever – met aandacht voor capaciteit op zowel korte als lange termijn. TenneT investeert in infrastructuurverbeteringen. Dat zal voor 2030 een nieuwe golf aan beschikbare stroomcapaciteit opleveren, en voor datacenters kansen bieden op bestaande én nieuwe locaties.

Schaarste aan ontwikkellocaties remt groei van Amsterdamse datacentermarkt

Het ontoereikende stroomnet en het – mede daardoor – beperkt aantal nieuwe ontwikkellocaties voor datacenters, zorgen ervoor dat de groei van de Amsterdamse datacentermarkt de vraag absoluut niet kan bijhouden. Waar de vier andere prime datacentermarkten en opkomende secundaire markten binnen Europa nog mogelijkheden bieden om te voldoen aan de explosieve vraag, is dit in Amsterdam steeds minder het geval. Sinds 2021 is daarom ook te zien dat de groei van de capaciteit vertraagt ten opzichte van het gemiddelde van de top vijf datacentermarkten.

*Cijfers nog niet definitief


[14] Een datacenter-colocatie is een plek waar verschillende bedrijven hun servers en andere hardware kunnen onderbrengen bij één gemeenschappelijke faciliteit. Zo hoeven ze geen eigen datacenter te bouwen en onderhouden, maar huren ze ruimte in een colocatie-datacenter.