Case study

Met hun nieuwe hoofdkantoor is zorginstelling Omring klaar voor de toekomst

juli 10, 2024

Een gezamenlijke ruimte met meerdere zitplaatsen in de vorm van een grote tafel met stoelen of kleine bankjes met bijzettafels. De ruimte heeft een huishoudelijke sfeer en is goed verlicht.

Zorginstelling Omring is al twintig jaar gevestigd in Het Baken in Hoorn. Na al die tijd was het hoofdkantoor toe aan vernieuwing. Om het te moderniseren en futureproof te maken, waren een grondige renovatie en verduurzamingsslag nodig. Met als resultaat: een moderne werkplek waar alle ruimte is voor ontmoeting tussen collega’s. CBRE ondersteunde Omring tijdens dit hele project – we ontwikkelden het werkplekconcept, bedachten het interieurdesign en deden het project- en changemanagement.

Verouderd pand

Omring biedt ouderenzorg in de Kop van Noord-Holland. De organisatie heeft dertig woonlocaties met in totaal 1.500 bedden, en verleent daarnaast thuiszorg in de regio. Op het hoofdkantoor in Hoorn werken zo’n driehonderd mensen. ‘Toen we CBRE in 2019 benaderden, was ons kantoor erg verouderd’, vertelt Lisette Helder, vastgoedbeheerder en projectmanager bij Omring. ‘Er was al twintig jaar nauwelijks iets aan gedaan, alles was nogal oubollig – om een idee te geven: zelfs de vloerbedekking was nooit vervangen. Bovendien waren de gangen smal en werkten we in kleine kamers met daarin soms maar twee bureaus. Er waren nauwelijks samenwerkplekken, dus projectmatig werken lukte eigenlijk niet. Collega’s konden elkaar daardoor moeilijk ontmoeten.’

Tijn van der Mersch, Senior Projectmanager bij CBRE: ‘We begonnen met een werkplekonderzoek om te bepalen: kan Omring in hun kantoor blijven, of kunnen ze beter op zoek naar een alternatief? Het werd optie één, omdat het huidige pand veel kansen bood én er weinig geschikte alternatieven in de buurt waren.’ Directeur vastgoed Marcel Rosendaal vult aan: ‘Maar er waren voor ons meer redenen om te blijven. Werknemers kennen deze plek goed en wonen vaak dichtbij – het liefst bleven we dus hier. Financieel was het daarnaast ook aantrekkelijker.’

Een ruimte ontvangshal met een receptiebalie en een bar met krukken waar een bloembak in is verwerkt. Op de achtergrond zijn lijkt een zithoek of wachtruimte te zijn met lagere stoelen.
Welkom
Een grote openruimte van een gebouw met meerdere trappen aan de linkerzijde. Op de voorgrond een zithoek en in de achtergrond een receptiebalie. Er zijn meerdere mensen te zien die door de ruimte heen bewegen.
Een gezamenlijke ruimte binnen een modern gebouw. Op de voorgrond is een knusse zithoek en rechts daarvan een brede maar lage trap die leidt naar een andere ruimte in het gebouw.
Een open ruimte in een gebouw met links op de afbeelding een zithoek met een bijzet tafel en zitjes en aansluitend een brede trap met vier tredes die leidt naar een andere ruimte binnen het gebouw.
Een grote open ruimte binnen een modern gebouw. Gezien de vele tafels en stoelen lijkt dit een kantine of vergelijkbare ruimte te zijn waar grote groepen mensen samen kunnen komen.

Hetzelfde, maar wél toekomstbestendig

Het advies dat in 2019 uit het werkplekonderzoek volgde, werd na corona herijkt. ‘De thuiswerkfactor speelde ineens een grote rol, en daar moesten we rekening mee houden in de indeling van het nieuwe kantoor’, vertelt Tijn. ‘We hebben bijvoorbeeld de flexratio aangepast. Vóór corona was die zestig procent – zes bureaus voor tien personen. Na de herijking in 2020 was dat 42 procent: 4,2 bureaus per tien personen. We hebben deze informatie gebaseerd op data: voorafgaand aan de renovatie deden we metingen op het kantoor om te bepalen wat de bezetting per dagdeel is.’

Om de ruimtes nu optimaal te benutten, heeft CBRE sensoren onder de bureaus en in de vergaderzalen geplaatst. Die meten het aantal beschikbare plekken; die informatie is gekoppeld aan het reserveringssysteem GoBright. Lisette: ‘We wilden graag dat de afdelingen bij elkaar zouden blijven zitten, maar de werkplekken mochten wel wat toegankelijker. Doordat alle ruimtes nu open zijn, loop je veel makkelijker bij elkaar binnen. Dat komt trouwens ook door de glazen wanden – je kunt elkaar nu veel beter vinden. Zelfs de overlegruimtes zijn van glas. Ook zijn er belhokjes, stilteruimtes, focusplekken en zogenaamde OFAD’s: Offices For A Day.’

Een gang in wat lijkt op een kantoorgebouw met een persoon die vanuit een deuropening de gang doorloopt. Vanuit de gang zijn meerdere ruimtes zichtbaar gezien het grootste deel van de muren bestaat uit ramen.
Werkomgeving
Een gezamenlijke ruimte binnen een modern gebouw. Er zijn meerdere hoge en lage zitplaatsen zichtbaar en er zijn twee personen in de ruimte aanwezig die met elkaar te lijken communiceren.  Een van deze personen is bezig bij het koffiezetapparaat.
Een gangpad in een gebouw met twee verschillende zithoeken en veel glazen muren die de gang ruimtelijk maken en natuurlijk licht doorlaten.
Een grote open ruimte in een gebouw met aan de linkerkant een persoon die bij een kluisjeswand staat en zijn kluisje gebruikt. Aan de rechterzijde is een werkdesk zichtbaar met een aantal grote kamerplanten.
Een modern kantoor met kleine afgesloten werkruimtes. Er is een persoon die door de ruimte heen wandelt richting de opening van een werkruimte.
Een open kantoorruimte met meerdere werkdesks en een aantal grote planten die ruimte opvullen en versieren.
Een grote open ruimte met gedeelde zitplaatsen. Deze goed verlichte ontmoetingsruimte is voorzien van halfronde banken die staan op een groot en rond tapijt.

Alle neuzen dezelfde kant op

CBRE ondersteunde de projectleiders van Omring bij het change management. ‘Je kunt prima een nieuw werkplekconcept introduceren, maar je werknemers moeten wel begrijpen wat er verandert’, aldus Lisette. ‘In eerste instantie stuitten we op wat weerstand, en hadden mensen veel vragen – bijvoorbeeld over het reserveringssysteem. Dus hebben we samen met CBRE een klankbordgroep opgericht, met daarin het management en minstens één persoon per afdeling. Zo kon iedereen meedenken.’ Tijn vult aan: ‘Onze Workplace Consultants hebben tijdens workshops de klankbordgroep uitleg gegeven over de nieuwe manier van werken en de verschillende werkplekken. Daarnaast hebben ze – aan de hand van input van medewerkers – Q&A’s opgesteld en beantwoord. Zo probeerden we iedereen goed te informeren en eventuele zorgen weg te nemen.’

Koploper in duurzaamheid en innovatie

Omring heeft een mooi doel voor 2030: de meest duurzame zorgorganisatie van Nederland zijn. ‘We willen een gezonde omgeving creëren voor al onze medewerkers’, zegt Marcel. ‘Daar moest het gerenoveerde hoofdkantoor natuurlijk op aansluiten. Met behulp van onze technische projectleiders hebben we duurzame stappen gezet. We hebben zonnepanelen, dubbel glas en een warmte- en koudeopslag (WKO-installatie) geplaatst, alle lampen vervangen door LED verlichting en de mechanische installaties aangepast. We hergebruiken een deel van het meubilair, en hebben overal planten toegevoegd. Het kantoor heeft daardoor echt een frisse uitstraling.’

Een gezamenlijke ruimte met meerdere zitplaatsen in de vorm van een grote tafel met stoelen of kleine bankjes met bijzettafels. De ruimte heeft een huishoudelijke sfeer en is goed verlicht.
Gezondheidsplein
Twee afbeeldingen die zijn genomen vanuit hetzelfde standpunt in dezelfde ruimte maar met een andere setting. In de ene setting zie je een vergaderopstelling en in de andere een fitnessruimte.
Een praktijkruimte van een zorginstelling. Met rechts een werkdesk aan de kant van het raam en aan de linkerkant een behandeltafel met een krukje op wieltjes.

Regie in renovatie

Het was aan CBRE om tijdens de hele renovatie zicht te houden op planning, kwaliteit en budget. ‘We deden de tussentijdse checks, en ik was regelmatig aanwezig bij het bouwoverleg’, licht Tijn toe. ‘Ook voerden we kwaliteitscontroles uit: we checkten bijvoorbeeld de systeemwanden, vloeren en het speciaalwerk – denk aan de pantry’s en de receptiebalie.’

Lisette en Marcel zijn tevreden over de samenwerking. ‘CBRE’ers zijn heel klantgericht en deskundig. Bovendien pasten ze zich goed aan al onze wensen aan’, aldus Marcel. ‘Ze dachten met ons mee, zijn heel oplossingsgericht en waren altijd tot in de puntjes voorbereid. Ik had het gevoel dat we dit echt sámen deden. Wij stonden vooraan en wilden over elke stap in het proces meedenken – gelukkig stond CBRE daarvoor open.’

Werkplek voor vandaag en morgen

Sinds september is de renovatie van het nieuwe kantoor af. Het resultaat mag er zeker zijn, vindt Lisette. ‘We hebben nu een frisse en moderne werkplek – in een prachtig ontwerp dat perfect bij de organisatie past.’ Marcel vult aan: ‘Door het nieuwe interieurdesign en werkplekconcept is er meer ruimte voor ontmoeting tussen collega’s. Het kantoor is bovendien helemaal ingericht op de nieuwe manier van werken. Dat maakt ons een aantrekkelijke werkgever – óók voor werkzoekenden. Ik vind het een ontzettend inspirerend pand, waar we weer jaren mee vooruit kunnen!’

Gerelateerde diensten