Blog
Duurzaam en stijlvol: circulaire designkeuzes voor CBRE IM
februari 18, 2024

Petra Jongeneel
Senior Interior Architect
De dag waarop de verhuisplannen van CBRE Investment Management (IM) definitief werden, haakten ze ons gelijk aan om het proces van A tot Z te verzorgen. Een omvangrijk project, waar meerdere teams bij betrokken waren. Eén ding stond in de ontwerpfase vast: het nieuwe kantoor moest toekomstbestendig zijn. Naast een gunstige locatie en solide hybride werkplekstrategie, betekende dat: duurzame designkeuzes. Wat mij betreft hebben we laten zien dat een corporate karakter uitstekend samengaat met een informeel en stijlvol interieur.










Nieuw jasje
Net als bij veel andere bedrijven, zijn de kantoorwensen van CBRE IM na de coronacrisis veranderd. De investeringspartij verhuisde onlangs naar de Amsterdamse Zuidas en liet zich daar een compleet nieuwe verdieping door ons aanmeten. Het doel: een hybride werkplek ontwerpen die samenwerken stimuleert, maar met genoeg ruimte om je terug te trekken. Naast een goed doordachte werkplekstrategie, draagt het design natuurlijk net zo goed bij aan een fijn en functioneel kantoor.
Verdieping met uitzicht
Het ontwerp moest een perfecte balans zijn tussen formeel en informeel. CBRE IM wil klanten zakelijk ontvangen, maar ook plek hebben voor een ontspannen kop koffie. Daarom is het kantoor opgedeeld in verschillende zones. In het ontmoetingscentrum rondom de entree worden mensen ontvangen. Vanaf het aansluitende terras kijk je uit over de hele Zuidas, een perfecte plek voor vrijdagmiddagborrels. Loop je naar boven, dan kom je eerst langs het werkcafé: de plek waar collega’s even snel hun laptop openklappen, maar waar ze ook gezellig samen lunchen. Daarna loop je via de buitenste schil – ook wel fast lane – de vloer op. Deze omringt de volledige afdeling en begint bij de entree. Daar vind je trouwens ook de koffie, kluisjes en kapstokken.
Organisch en groen
De open werkvloer wordt op een natuurlijke manier afgeschermd door de paviljoens: afgesloten ruimtes om je in alle rust even terug te trekken voor een belletje of vergadering. De omgeving daarachter voelt aan als een organisch landschap. Dat komt door de diversiteit in werkplekken, maar ook door de grote hoeveelheid groen – geclusterd rond een zithoek of telefooncel. Die planten zijn niet alleen mooi, ze zuiveren ook de lucht en uit onderzoek blijkt dat het goed is voor de mentale gezondheid van medewerkers.
Nieuw leven inblazen
Het stond voorop dat we zo veel mogelijk meubilair wilden hergebruiken – waar nodig na een upgrade. Zo hebben we stoelen opnieuw laten stofferen en zijn ook de vergadertafels na een opknapbeurt gewoon meeverhuisd. Daarnaast zijn we bij de aanschaf van kasten en lockers uitgegaan van een flexibele bezetting. Minimaal dus, maar wel met mogelijkheid tot uitbreiding in de toekomst. Uiteindelijk is minder spullen gebruiken immers de allerbeste duurzame oplossing.
Verantwoorde stijlkeuzes
We hebben ook uitgebreid stilgestaan bij welk materiaal we zouden toepassen, met als belangrijkste uitgangspunt: duurzaamheid boven esthetiek. Dat betekende natuurlijk niet dat we de stijl uit het oog verloren, maar wél dat we eerst alle verantwoorde keuzes op een rij zetten. Daarna keken we pas welke stof of kleur uit die duurzame selectie mooi in het ontwerp paste.
Dat heeft goed uitgepakt. Neem de houten kozijnen: die hebben niet alleen een warmere uitstraling, maar ook nog eens een veel lagere CO₂-uitstoot dan varianten van staal of aluminium. Ook met de gietvloer van gerecycled kunststof en een biologische afwerking maakten we echt een statement, omdat de samenstelling van de vloer vrij nieuw én heel duurzaam is. Bovendien komt hetzelfde materiaal terug in de receptiebalie en als aanrechtblad in de pantry’s.
Spelen met lijnen
Zélfs de demontabele wanden zijn circulair. Hier kwam wel een uitdaging om de hoek kijken, namelijk dat je alle schroefgaten kon zien. Niet zo fraai, dus hebben we aan de boven- en onderkant plinten gemonteerd. In eerste instantie zochten we ook een oplossing voor de zichtbare naden tussen de panelen, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig: het creëerde juist een sterk lijnenspel en gaf de paviljoens een smaakvolle eigenheid.
Verantwoorde keuzes
Voor de elementen die echt vervangen moesten worden, zoals het meubilair in het werkcafé, zochten we alsnog naar de groenste opties. Zo kwamen we uit bij meubels van kwaliteitsleveranciers uit eigen land en viel de keuze vaak op biobased materiaal.
Daarnaast keken we kritisch naar het bestaande klimaatplafond: een duurzame, hightechinstallatie die het gebouw aan een zo hoog mogelijk energieprestatie helpt. Om kosten en extra materiaal te besparen, hebben we het vloerplan hier zoveel mogelijk op afgestemd – de installatie verplaatsen is namelijk duur en complex. Zo zorgden we, net als in de rest van het kantoor, voor de meest optimale en duurzame situatie. Eindstand: een functionele, toekomstbestendige en hybride werkplek, met een verantwoord en stijlvol interieur – en maar liefst 51 procent minder CO₂-uitstoot dan in een fit-out met traditionele materialen.
Gerelateerde case studies
-
Case Study
Met dit nieuwe gebouw opent WUR de dialoog
Wageningen University & Research vroeg zich af hoe je ervoor zorgt dat een publiek gebouw mensen uitnodigt om binnen te komen en zich er thuis te voelen?