Blog

Duurzaam en stijlvol: circulaire designkeuzes voor CBRE IM

februari 18, 2024

Profielfoto van Petra  Jongeneel met een grijs-blauwe achtergrond

Petra Jongeneel

Senior Interior Architect

De dag waarop de verhuisplannen van CBRE Investment Management (IM) definitief werden, haakten ze ons gelijk aan om het proces van A tot Z te verzorgen. Een omvangrijk project, waar meerdere teams bij betrokken waren. Eén ding stond in de ontwerpfase vast: het nieuwe kantoor moest toekomstbestendig zijn. Naast een gunstige locatie en solide hybride werkplekstrategie, betekende dat: duurzame designkeuzes. Wat mij betreft hebben we laten zien dat een corporate karakter uitstekend samengaat met een informeel en stijlvol interieur.

Een kantoorruimte met een strak en professioneel interieurontwerp. De ruimte heeft een groot raam aan de linkerkant dat veel natuurlijk licht binnenlaat. Er zijn ronde tafels met stoelen, een groot digitaal scherm dat informatie weergeeft, twee personen in de ruimte, kunst aan de muren, en een blauwe accentmuur die bijdraagt aan het kleurenschema.
Kantoorinterieur met grote ramen die natuurlijk licht binnenlaten. Er zijn zithoeken met fauteuils en bijzettafeltjes, een langwerpige tafel met krukken waar mensen aan werken, en een werkruimte met hoge krukken en een lange tafel bij het raam. Het interieur heeft een heldere en uitnodigende sfeer met een neutraal kleurenschema en hout- en blauwtinten.
Een koffiehoek of pauzeruimte met een eigentijds interieurontwerp. Er zijn ronde tafels met stoelen, een bar met koffiemachines, grote ramen die natuurlijk licht binnenlaten, en planten die zorgen voor groene accenten. De ruimte heeft een uitnodigende sfeer met een combinatie van licht hout, blauwe en donkerbruine tinten.
Een gedetailleerde weergave van de houten panelen die rondom de bar zijn geplaatst. Deze panelen zijn verticaal georiënteerd en hebben een ronde vorm die de bar omhult. Ze creëren een soort zuil of kolom effect rond de bar. De houten latjes zijn gelijkmatig verdeeld en bieden een gestructureerd, maar toch organisch gevoel aan de ruimte. De kleur van het hout is warm en lijkt een natuurlijke afwerking te hebben, wat bijdraagt aan de sfeer van het interieur. Het circulaire design draagt bij aan een moderne en toch gezellige uitstraling van de ruimte.
Op de voorgrond is een glazen deur met een houten kozijn te zien, die lijkt te leidt naar een andere ruimte of gang. De deur staat op een kier, en door het glas is een vaag silhouet van iemand zichtbaar die beweegt, waardoor het lijkt alsof de persoon net door de deur loopt. Achter de deur is een kantoorruimte met aan de rechterkant een rij werkplekken. De bureaus zijn uitgerust met computerschermen en lijken georganiseerd en netjes. Er zijn meerdere kantoormedewerkers aanwezig, die zich bezighouden met hun werk. Ze zijn op enige afstand van elkaar geplaatst, wat wijst op een ruimtelijke opzet van het kantoor.
Er is een vrouw zichtbaar die aan een rechthoekige tafel zit met een donkerblauw tafelblad. Ze draagt een witte blouse en zit voor een open laptop. Tegenover haar, op de muur, is een groot scherm gemonteerd waarop een videogesprek plaatsvind. Het scherm toont twee andere personen die deelnemen aan het gesprek. De kamer heeft houten wanden en een glazen wand of scheidingspaneel, waardoor je een doorkijk hebt naar een andere ruimte met planten. De vloer is bedekt met een lichtgrijs tapijt en er is een oranje, cilindervormig zitobject zonder rugleuning in de ruimte aanwezig. Aan de muur naast de deur hangt een wit bord of scherm. De algehele sfeer van de ruimte is professioneel en eigentijds, met een rustige kleurstelling en natuurlijke materialen die een comfortabele en toch zakelijke uitstraling geven. Het lijkt een kleine vergaderruimte of hokje te zijn, ontworpen voor privacy en focus tijdens videogesprekken of individueel werk.
een ruime en goed verlichte omgeving met een open vloerplan. De vloer is bedekt met een lichtgekleurd tapijt dat een zachte textuur lijkt te hebben. Aan de linkerkant van de afbeelding zijn er hoge donkerblauwe lockerkasten die tot bijna aan het plafond reiken. Deze kasten zijn waarschijnlijk bedoeld voor persoonlijke opslag van de medewerkers.  In het midden van de afbeelding is een keukenblok te zien met donkerblauwe kasten en een lichtgrijs aanrecht. Er is een grote roestvrijstalen spoelbak en wat lijkt op een ingebouwde vaatwasser of kasten onder het aanrecht. Boven het keukenblok hangen planken en er is indirecte verlichting die de ruimte een warm gevoel geeft.  Aan de rechterkant van de afbeelding is een zithoek met een tafel en stoelen waar mensen kunnen samenkomen, mogelijk voor informele vergaderingen of pauzes. Personen zijn te zien in de achtergrond, wat wijst op activiteit en gebruik van de ruimte. Het plafond heeft een modern design met geïntegreerde verlichtingsarmaturen die zorgen voor een gelijkmatige verlichting van de ruimte.  De algehele esthetiek van het kantoor is strak, modern en functioneel, met een kleurenpalet dat voornamelijk bestaat uit neutrale tinten met blauwe accenten die diepte en interesse toevoegen aan het ontwerp. Het ontwerp lijkt de nadruk te leggen op samenwerking en flexibiliteit binnen de werkplek.
Een strak ingerichte receptie van een kantoor. De receptiebalie heeft een gebogen vorm en is gemaakt van licht hout met een witte toplaag. Op de balie staat een groot computerscherm, een toetsenbord, een telefoon en enkele decoratieve elementen, zoals een vaas met bloemen.  Achter de balie hangt een groot logo met de tekst 'CBRE' op een glazen wand. De ruimte heeft een hoog plafond en is goed verlicht door zowel kunstlicht als daglicht dat door de grote ramen komt.  Aan de rechterkant van de foto is een zithoek met comfortabele stoelen en een tafel, gescheiden door een glazen wand. Er zijn ook planten die een beetje groen toevoegen aan de ruimte, wat zorgt voor een vriendelijke en verwelkomende sfeer.
Een ingericht kantoor of een loungegedeelte binnen een kantooromgeving. Het interieur is voorzien van verschillende soorten meubilair en heeft een open en lichte uitstraling. Er zijn diverse zitgedeelten met stoelen en banken die verschillende vormen en kleuren hebben, zoals een ronde, terracotta-kleurige bank in het midden en grijze fauteuils rondom. Er is een blauw tapijt op de vloer dat een deel van het zitgedeelte definieert.  Aan de rechterkant van de ruimte staat een hoge tafel met barkrukken, wat een informele werkplek of ontmoetingsplek kan zijn. Boven de tafel hangen decoratieve, industriële lampen. De ruimte is verder uitgerust met ingebouwde kasten en scheidingswanden die deels uit glas bestaan, waardoor de ruimte een open karakter behoudt, maar toch afzonderlijke zones creëert.  Er zijn twee personen in de ruimte. Een persoon zit aan de ronde bank en gebruikt een laptop en de andere persoon staat bij de hoge tafel en lijkt iets te lezen of te bekijken.  De verlichting in de ruimte is modern, met zowel ingebouwde plafondverlichting als staande lampen die een huiselijke sfeer geven. De algemene indruk is die van een professionele, maar comfortabele en uitnodigende werkplek die flexibiliteit biedt voor zowel individueel werk als samenwerking en sociale interactie.
Een vergaderruimte of conferentiezaal. Drie personen zitten aan een lange, rechthoekige houten tafel met ingebouwde kabelbeheersystemen. De personen lijken te werken op laptops.  De kamer is goed verlicht met stijlvolle, ringvormige hanglampen die een warme sfeer geven. Aan de muur tegenover de tafel hangt een groot tv-scherm, waarschijnlijk voor presentaties of videoconferenties. Er is een glazen wand of raam aan de achterkant van de kamer, en naast het scherm staat een plant die groen toevoegt aan de ruimte. De stoelen zijn modern en lijken ergonomisch ontworpen. Het algehele kleurenschema is neutraal met grijze en houttinten, wat bijdraagt aan een professionele uitstraling.

Nieuw jasje

Net als bij veel andere bedrijven, zijn de kantoorwensen van CBRE IM na de coronacrisis veranderd. De investeringspartij verhuisde onlangs naar de Amsterdamse Zuidas en liet zich daar een compleet nieuwe verdieping door ons aanmeten. Het doel: een hybride werkplek ontwerpen die samenwerken stimuleert, maar met genoeg ruimte om je terug te trekken. Naast een goed doordachte werkplekstrategie, draagt het design natuurlijk net zo goed bij aan een fijn en functioneel kantoor.

Verdieping met uitzicht

Het ontwerp moest een perfecte balans zijn tussen formeel en informeel. CBRE IM wil klanten zakelijk ontvangen, maar ook plek hebben voor een ontspannen kop koffie. Daarom is het kantoor opgedeeld in verschillende zones. In het ontmoetingscentrum rondom de entree worden mensen ontvangen. Vanaf het aansluitende terras kijk je uit over de hele Zuidas, een perfecte plek voor vrijdagmiddagborrels. Loop je naar boven, dan kom je eerst langs het werkcafé: de plek waar collega’s even snel hun laptop openklappen, maar waar ze ook gezellig samen lunchen. Daarna loop je via de buitenste schil – ook wel fast lane – de vloer op. Deze omringt de volledige afdeling en begint bij de entree. Daar vind je trouwens ook de koffie, kluisjes en kapstokken.

Organisch en groen

De open werkvloer wordt op een natuurlijke manier afgeschermd door de paviljoens: afgesloten ruimtes om je in alle rust even terug te trekken voor een belletje of vergadering. De omgeving daarachter voelt aan als een organisch landschap. Dat komt door de diversiteit in werkplekken, maar ook door de grote hoeveelheid groen – geclusterd rond een zithoek of telefooncel. Die planten zijn niet alleen mooi, ze zuiveren ook de lucht en uit onderzoek blijkt dat het goed is voor de mentale gezondheid van medewerkers.

Nieuw leven inblazen

Het stond voorop dat we zo veel mogelijk meubilair wilden hergebruiken – waar nodig na een upgrade. Zo hebben we stoelen opnieuw laten stofferen en zijn ook de vergadertafels na een opknapbeurt gewoon meeverhuisd. Daarnaast zijn we bij de aanschaf van kasten en lockers uitgegaan van een flexibele bezetting. Minimaal dus, maar wel met mogelijkheid tot uitbreiding in de toekomst. Uiteindelijk is minder spullen gebruiken immers de allerbeste duurzame oplossing.

Verantwoorde stijlkeuzes

We hebben ook uitgebreid stilgestaan bij welk materiaal we zouden toepassen, met als belangrijkste uitgangspunt: duurzaamheid boven esthetiek. Dat betekende natuurlijk niet dat we de stijl uit het oog verloren, maar wél dat we eerst alle verantwoorde keuzes op een rij zetten. Daarna keken we pas welke stof of kleur uit die duurzame selectie mooi in het ontwerp paste.

Dat heeft goed uitgepakt. Neem de houten kozijnen: die hebben niet alleen een warmere uitstraling, maar ook nog eens een veel lagere CO₂-uitstoot dan varianten van staal of aluminium. Ook met de gietvloer van gerecycled kunststof en een biologische afwerking maakten we echt een statement, omdat de samenstelling van de vloer vrij nieuw én heel duurzaam is. Bovendien komt hetzelfde materiaal terug in de receptiebalie en als aanrechtblad in de pantry’s.

Spelen met lijnen

Zélfs de demontabele wanden zijn circulair. Hier kwam wel een uitdaging om de hoek kijken, namelijk dat je alle schroefgaten kon zien. Niet zo fraai, dus hebben we aan de boven- en onderkant plinten gemonteerd. In eerste instantie zochten we ook een oplossing voor de zichtbare naden tussen de panelen, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig: het creëerde juist een sterk lijnenspel en gaf de paviljoens een smaakvolle eigenheid.

Verantwoorde keuzes

Voor de elementen die echt vervangen moesten worden, zoals het meubilair in het werkcafé, zochten we alsnog naar de groenste opties. Zo kwamen we uit bij meubels van kwaliteitsleveranciers uit eigen land en viel de keuze vaak op biobased materiaal.

Daarnaast keken we kritisch naar het bestaande klimaatplafond: een duurzame, hightechinstallatie die het gebouw aan een zo hoog mogelijk energieprestatie helpt. Om kosten en extra materiaal te besparen, hebben we het vloerplan hier zoveel mogelijk op afgestemd – de installatie verplaatsen is namelijk duur en complex. Zo zorgden we, net als in de rest van het kantoor, voor de meest optimale en duurzame situatie. Eindstand: een functionele, toekomstbestendige en hybride werkplek, met een verantwoord en stijlvol interieur – en maar liefst 51 procent minder CO₂-uitstoot dan in een fit-out met traditionele materialen.

Gerelateerde case studies