Case study

Countus en LTO Noord delen één kantoor dat precies bij ze past

januari 23, 2023

Blauw gekleurde vergaderruimte

Het perfecte kantoor doet alles voor je

Twee organisaties in Zwolle liepen tegen hetzelfde probleem aan: te veel kantoormeters en te weinig mensen die ze echt gebruikten. Hoog tijd om naar een passende locatie te verhuizen, al was dat makkelijker gezegd dan gedaan. Vanuit het regiokantoor in Zwolle vond CBRE Nederland een originele oplossing. LTO Noord en Countus zitten nu sámen in één rendabel en verduurzaamd pand – waar ze zich allebei thuisvoelen. CBRE bracht de twee met slim onderzoek bij elkaar, regelde het vernieuwde huurcontract en begeleidde de uitvoering van begin tot eind.
lto-4-1919x1280
lto-5-1919x1280
lto-6-1919x1280
lto-9-1919x1280
lto-11-1919x1280
lto-12-1919x1280
lto-1-1200x1800
lto-2-1200x1800
lto-3-1200x1800
lto-7-1200x1800
lto-8-1200x1800
lto-10-1200x1800
lto-13-1919x1280
lto-14-1919x1280
lto-15-1919x1280
lto-16-1919x1280
lto-17-1200x1800
lto-18-1200x1800
lto-19-1919x1280
lto-20-1919x1280

Te ruim in de jasjes

Al voordat iedereen plotseling thuis moest werken, waren de Zwolse vestigingen van LTO Noord en Countus aan de ruime kant. ‘We hadden vrij veel vierkante meters voor het aantal mensen dat er echt gebruik van maakte’, vertelt Kitty van Dam, senior facilitair manager bij accountancy en advieskantoor Countus. ‘Het gebouw was inefficiënt, met brede gangen en veel verkeersruimtes – dat moest eigenlijk anders.’ Alleen zat het bedrijf vast aan een langlopend contract met een vierkante meterprijs die aan de hoge kant was.

Maar toen in 2020 de eerste lockdown werd ingesteld, kwam de huisvesting bij Countus al snel ter sprake. ‘We bleken opeens heel goed in staat om deels thuis te werken. En we concludeerden ook: het gaat niet meer zo worden als het was.’ Een kleiner, efficiënter hoofdkantoor zou beter passen bij de behoefte van Countus.

Verouderd kantoor

Intussen gebeurde bij LTO Noord iets vergelijkbaars, ergens anders in de stad. Minne Kamstra, medewerker Facilitaire Dienst bij de boerenorganisatie: ‘Wij zaten te ruim in ons jasje, verspreid over twee verdiepingen.’ Geen ideale plek voor werk dat draait om verbinding en dialoog. Daar kwam nog een probleem bij: het gebouw had een laag energielabel. ‘Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoren minimaal energielabel C hebben, en dat was bij ons niet haalbaar. Daarom heb ik op een gegeven moment CBRE Nederland benaderd. Met de open vraag: wat kunnen we doen?’

Samen onder één dak

Marco Vermeer – Director Occupier Services op het CBRE-kantoor in Zwolle – ging in de regio op onderzoek uit. In die analyse kwam het pand van Countus naar voren. Het lag op een gunstige plek tussen het PEC-stadion en het Isala-ziekenhuis, met het buitengebied vlakbij. ‘En er zijn voldoende parkeerplaatsen’, voegt Kamstra toe. ‘Dat was voor ons team een belangrijke voorwaarde.’ Het gebouw was weliswaar bezet, maar Vermeer besloot een poging te wagen. Hij nam contact op en legde zijn vraag neer bij Kitty van Dam van Countus: zijn jullie tevreden met dit kantoor? Of kunnen we Countus en LTO Noord misschien wel samen onderbrengen?

Andere organisatie, zelfde DNA

Op het eerste gezicht zijn LTO Noord en Countus totaal verschillend. De een behartigt boerenbelangen en ondersteunt de agrarische sector, de ander adviseert particulieren en bedrijven bij juridische en financiële zaken. Maar kijk je beter, dan passen ze goed bij elkaar. Ook Countus heeft een agrarisch verleden: het bedrijf startte bijna honderd jaar geleden als boerencoöperatie. En Countus heeft nog steeds veel agrarische bedrijven als klant. Bovendien zouden de twee huurders in het opgeknapte kantoorpand in Zwolle veel faciliteiten kunnen delen.

Het financiële plaatje klopte

‘Wij zagen dat wel zitten’, vertelt Van Dam. Het was een mooie uitkomst voor het accountancy en advieskantoor dat steeds minder fysieke ruimte nodig had, maar wel vastzat aan een huurovereenkomst van 15 jaar. CBRE ging met de verhuurder om tafel en het contract werd opengebroken. LTO Noord werd toegevoegd, en daarnaast kwam er ruimte voor flinke verbeteringen aan het gebouw. Resultaat voor Countus: minder vierkante meters, een betere prijs én een vernieuwd kantoor. ‘Daar heeft CBRE ons mee enorm geholpen.’

Het pand had al een A-label, maar nieuwe kozijnen, led-verlichting en slimme temperatuurregeling waren de ‘puntjes op de i’. Belangrijk voor de nieuwe huurders, maar ook interessant voor de eigenaar die een waardevoller pand overhield. Zo kwam elke partij tevreden uit.

Fijne look-and-feel

Wie nu het kantoor binnenkomt, krijgt een warm welkom. Of je nu voor Countus of voor LTO Noord komt, je wordt begroet door een vriendelijke host. Niet aan kille balie, maar in een ontmoetingsruimte met ernaast een gezellig werkcafé. Die is de hele dag door in gebruik: om te lunchen, te overleggen of gewoon even bij te praten met een kop koffie. ‘Er is nu veel meer in het pand te beleven’, zegt Van Dam. Ook bij Kamstra bevalt de samenwerking prima: ‘We delen veel: het werkcafé, de huismeester en de hosts bijvoorbeeld. En onze collega’s komen elkaar continu tegen op de vloer. Soms wennen, maar het levert ook veel leuke gesprekken op. Het klikt gewoon goed.’

Hybride werken is de norm

Ook binnen Countus en LTO Noord is op advies van CBRE veel veranderd. Er zijn geen vaste werkplekken meer – al hebben beide organisaties natuurlijk wel hun eigen deel van het gebouw. Daarbinnen reserveren collega’s een plek die past bij wat ze gaan doen. Geconcentreerd in de cijfers duiken? Dan kies je een stilteruimte. Met collega’s in gesprek? Dat kan juist in een vergaderkamer óf beneden in de ontmoetingsruimte.

Blij met het resultaat

‘We zijn gewoon enorm ontzorgd door CBRE’, sluit Kamstra af. ‘En we zijn blij dat we dit proces zijn aangegaan.’ Kitty van Dam kan dat beamen: ‘We hebben tegelijk meer dynamiek in het pand, én we besparen in de kosten. Bovendien lukte het om aan de oorspronkelijke planning vast te houden, al lopen de laatste restpunten nog. Plus: we zijn niet over de geraamde kosten heengegaan. Daar zijn wij – als accountants – heel tevreden mee.’

Gerelateerde diensten

Gerelateerde case studies

Contact