Case study

Centre Court van Bouwinvest is klaar voor een tweede leven

Met z’n hoge ramen en strakke gevelbelijning straalt gebouw Centre Court in Den Haag tijdloze statigheid uit. Het kantorencomplex ligt ook nog eens op een A-locatie: midden in het Beatrixkwartier, goed bereikbaar met de trein. Geen slechte papieren dus voor succesvolle verhuur. Toch koos eigenaar Bouwinvest voor een grondige ‘upgrade’. Met een nieuw interieur, twee verdiepingen erbij en extra duurzaamheidsmaatregelen, voegt Centre Court nu 10.000 hoogwaardige vierkante meters toe aan de Haagse kantorenmarkt.

centre-court-basic-hero-972x1296

  • BREEAM Excellent

     

  • 10.000 m²

    hoogwaardige kantoorvloer

  • 2

    nieuwe verdiepingen erbij

Meer potentie, meer meters

Toen de oude huurder vertrok uit de zuidelijke toren van het Centre Court-complex, kwam er in één klap 8.000 m² aan aantrekkelijke kantoorruimte vrij. Tenminste, in potentie. ‘Het pand en de locatie waren fantastisch, maar de binnenkant had een upgrade nodig – zowel cosmetisch als qua duurzaamheid,’ vertelt Jan-Willem Kos, senior asset manager bij Bouwinvest. ‘Ook wilden we de verhuurpotentie verhogen door vierkante meters toe te voegen. Met deze drie punten – interieur, vierkante meters en duurzaamheid – zijn we aan de slag gegaan. Samen met CBRE.’

Aan de slag met oude bekende

CBRE was een logische partner voor het ‘revitalisatietraject’, vertelt Kos. ‘Ze hebben jarenlang het dagelijks beheer van Centre Court verzorgd, dus ze kenden het gebouw al. Dat gaf CBRE een voorsprong. Bovendien was het vrij makkelijk om het duurzaamheidsteam, de designstudio én projectmanagement aan te haken. We hoefden geen tijd aan overdracht te verspillen, een groot voordeel.’

Beter binnenkomen in strak interieur

Om te beginnen werd Centre Court vanbinnen opgefrist. Dat was hard nodig, want in tegenstelling tot de buitenkant was het interieur wél verouderd. ‘De oranjetinten overheersten, net als de kleine kamertjes en smalle gangen,’ schetst Kos. ‘Echt niet meer van deze tijd. Samen met de designstudio van CBRE hebben we de algemene ruimtes opnieuw ingericht: van de gangen en toiletten tot de parkeergarage en binnentuin. Alles is nu lichter, ruimtelijker en neutraler van kleur. Kortom, tijdloos stijlvol.’ De entree kreeg extra aandacht van de ontwerpers. Kos: ‘Die was nogal donker en krap. De designers van CBRE hebben er een luchtige, open ontmoetingsruimte van gemaakt, onder andere dankzij een hoog glazen tourniquet dat veel licht binnenlaat. De vide boven de receptie is met een trap bij de entree getrokken. Dat maakt het gebied in één keer ruimtelijker. Nu kun je er met goed fatsoen gasten ontvangen, meetings organiseren en werken.’
Kantorencomplex Centre Court Den Haag
Kantorencomplex Centre Court Den Haag
Kantorencomplex Centre Court Den Haag
Kantorencomplex Centre Court Den Haag
Kantorencomplex Centre Court Den Haag
Kantorencomplex Centre Court Den Haag
case-study-centre-court-gallery-7-1919x1280
case-study-centre-court-gallery-8-1919x1280
case-study-centre-court-gallery-9-1919x1280
case-study-centre-court-gallery-10-1919x1280
case-study-centre-court-gallery-11-1919x1280

1.800 luchtige vierkante meters

Bovenop Centre Court wilde Bouwinvest twee verdiepingen toevoegen. Kos: ‘We wisten dat er op de Haagse kantorenmarkt vraag is naar grote, aaneengesloten vloeroppervlakten. Om die reden wilden we de 8.000 m² die in Centre Court leegkwam, ophogen naar zo’n 10.000 m². Voor een uitbreiding op de grond was geen ruimte, dus besloten we de lucht in te gaan.’ Dat plan vroeg wel om een technisch hoogstandje, vertelt Kos. ‘De draagconstructie moest vederlicht zijn, anders zouden we de rest van het gebouw moeten versterken: te ingewikkeld en kostbaar. Met een speciaal projectteam van architecten, ingenieurs, de aannemer en een projectmanager van CBRE hebben we de klus geklaard.’

Duurzame excellentie

Tot slot was het revitalisatietraject een uitgelezen moment om ook de duurzaamheidsscore van Centre Court te verbeteren. ‘Samen met een duurzaamheidsconsultant van CBRE hebben we flinke stappen gezet. Zo hangen er nu overal in het gebouw LED-lampen en klimaatplafonds. Die laatste kun je zien als een soort deken die, afhankelijk van de buitentemperatuur, ruimtes verwarmt of juist koelt.’ ‘De verlichting werkt met daglichtregeling: schijnt buiten de zon, dan dimmen de lampen. En dankzij aanwezigheidsdetectie brandt er alleen licht in ruimtes die gebruikt worden. Op het dak ligt groen en de toiletten besparen water. Deze maatregelen hebben eraan bijgedragen dat we voor Centre Court een BREEAM Excellent-certificering kregen. Heel fijn om ook op dit onderwerp met CBRE te kunnen samenwerken: we hebben allebei ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen, dus konden elkaar hierin goed vinden.’

Met één huurder een tweede leven

Na de opfrisbeurt, uitbreiding en verduurzamingsslag was Centre Court net zo geschikt voor single- als multi-tenant verhuur. ‘In het begin wedden we op beide paarden,’ vertelt Kos. ‘Maar uiteindelijk meldde zich één partij: het Rijksvastgoedbedrijf. Zij huren nu alle vloeren, en beslissen binnenkort welke overheidsdienst er zijn intrek neemt. Missie geslaagd dus, met dank aan de betrokkenheid van CBRE.’

Gerelateerde diensten