Case Study

Winkelcentrum Heuvel Eindhoven: Ambitieuze renovatie met focus op kwaliteit en duurzaamheid

oktober 6, 2015

heuvel-eindhoven-03

Weetjes

heuvel-eindhoven
Ingang van een winkelcentrum
heuvel-eindhoven-04
Goed onderhouden, klassieke architectuur en gelegen in het hart van de grootste stad Zuid-Nederland. Ondanks deze positieve kenmerken ontbreekt het winkelcentrum Heuvel in Eindhoven aan internationale allure. Een ingrijpende renovatie brengt hier verandering in.

De uitdaging

Een renovatie moet winkelcentrum Heuvel weer op de kaart zetten. Heuvel 2.0 moet niet alleen het beste winkelcentrum in de regio worden, maar ook het meest duurzame winkelcentrum van Nederland. Tegen het decor van de economisch moeilijke periode is het belangrijk dat winkeliers en consumenten zo min mogelijk overlast van de werkzaamheden ondervinden.

De oplossing

In het team dat de renovatie leidt, staat de nauwe samenwerking tussen de technisch manager en duurzaamheidsspecialist centraal. Samen met de eigenaar ontwikkelen zij het plan voor Heuvel 2.0. Een belangrijk onderdeel in het herontwikkelingstraject is de BREEAM-NL In-Use hercertificering. Deze internationale standaard op het gebied van duurzaamheid is een leidraad in het project en geeft richting aan plannen.

De uitvoering

De upgrade heeft gefaseerd plaatsgevonden vanaf begin 2014. In de tweede helft van 2016 waren de werkzaamheden afgerond. Door een weloverwogen planning en fasering is de overlast voor bezoeker en winkeliers geminimaliseerd. Daarnaast werd een separaat communicatieplan opgesteld om de betrokken winkeliers, huurders en consumenten continue te informeren.

In samenspraak met de eigenaar zijn gedurende het herontwikkelingstraject bij elke keuze verduurzamingsmogelijkheden overwogen. Alle verbeteringen en aanpassingen zijn hierdoor uiteindelijk zo duurzaam mogelijk uitgevoerd.

Het resultaat

Met retail in het midden- en hoogsegment, uitstekende parkeergelegenheid en een unieke uitstraling is winkelcentrum Heuvel weer het beste van Eindhoven met internationale allure. Dit werd bevestigd door het in de wacht slepen van de 2017 European Shopping Centre Award. Door de upgrade verbeterden bovendien de huurniveaus en is er meer interesse in het winkelcentrum. Zo werden onder andere Vapiano en TK Maxx aangetrokken als nieuwe huurders. De overlast voor winkeliers, huurders en bezoekers was beperkt en de bouwactiviteit werd juist ingezet als event. Dit leverde de NRW Marketing award 2016 op en een nominatie voor ISCS Solal award 2016.

Daarnaast is Heuvel Eindhoven het best gekwalificeerde winkelcentrum van Nederland met een BREEAM-NL In-Use Double Outstanding certificaat. Het winkelcentrum laat zien dat aandacht voor duurzaamheid niet alleen zorgt voor kwaliteitsverbetering van het gebouw, maar ook leidt tot een verlaging van de operationele kosten.

Gerelateerde diensten

Gerelateerde case studies