Insights & Research

Real Estate Market Outlook 2022

In ons Real Estate Market Outlook rapport 2022 staan we stil bij de kansen en uitdagingen op de vastgoedmarkt.

holland-windmills-972x1296

Terugblik 2021

Vooruitblikken op het vastgoedjaar 2022?

Inzichten, trends, verwachtingen en meer

Bekijk het rapport

Ons gebruik van de stad verandert. Door onze nieuwe manier van wonen, werken en recreëren, stellen we andere eisen aan de gebouwde omgeving. De vastgoedbeleggingsmarkt is bepalend voor de leefbaarheid en financiële aantrekkelijkheid van de stad – wat nieuwe kansen oplevert in de sectoren.

Het beleggingsvolume van 2021 is aanzienlijk lager dan in de voorgaande vier jaren: €17,3 miljard. Door de verhoging van de overdrachtsbelasting zijn veel transacties vanuit de eerste twee kwartalen naar 2020 verschoven. Grote uitzondering: de logistieke markt, die opnieuw een recordjaar achter de rug heeft. Ondanks het afnemende beleggingsvolume bleven de aanvangsrendementen gemiddeld dalen.

Stad in verandering

Verschillende ontwikkelingen zorgen – met de coronapandemie als stroomversneller – voor een verandering in onze manier van wonen, werken en recreëren in de stad. Hybride werken, online shoppen, meer focus op betaalbaar en leefbaar wonen, bewuster recreëren in het centrum: de nieuwe werkelijkheid stelt andere eisen aan de stad en het vastgoed. Dit is bepalend voor de strategie van overheden, maar ook vastgoedbeleggers en -eigenaren.

Highlights per sector

  • Recreëren

    Mensen komen naar de stad om elkaar te ontmoeten. Winkels, horecagelegenheden, bioscopen, theaters en concertzalen strijden allemaal om de beste plek in de binnenstad. Ondertussen kampen veel van hen met regelmatige contact- en reisbeperkingen, maar ook ontwikkelingen als online shoppen en de groeiende invloed van influencers. Door te focussen op de kwaliteit van het vastgoed en de maatschappelijke waarde, kunnen beleggers en eigenaren het verschil maken.

  • Werken

    De stad zal niet snel z’n aantrekkingskracht op werkenden verliezen. Toch dwingt de huidige krapte op de arbeidsmarkt tot actie. Om een kans te maken in de war for talent, is het belangrijk dat werkplekken aangenaam en duurzaam zijn. De kwaliteit van het kantoor, datacenter of distributiecentrum is bepalend, maar dat geldt ook voor het aanbod aan voorzieningen en ontmoetingsplekken in de omgeving. Dit biedt kansen voor beleggers, ontwikkelaars en eigenaren.

  • Wonen

    Tijdens de coronapandemie blijkt de stad niet altijd de ideale woonomgeving. Vooral qua betaalbaarheid en leefbaarheid laten ze te wensen over – met name voor gezinnen en ouderen. Beleggers, ontwikkelaars en eigenaren kunnen bijdragen aan genoeg betaalbare (senioren)woningen, meer groen, rust en moderne mobiliteitsoplossingen, onder meer via nieuwbouwprojecten en ESG-criteria.

Our Real Estate Market Outlook Event 2022
Recording Real Estate Market Outlook 2022

Real Estate Market Outlook 2022

Weten wat je kunt verwachten van de vastgoedmarkt in 2022?

Bekijk alle Outlook rapporten