Brief
Wijzigingen in het Woningwaarderingsstelsel
en de impact op onzelfstandige zorgwoningen
november 28, 2024

Per 1 juli jl. is het Woningwaarderingsstelsel, ofwel WWS(o) gewijzigd. Diverse relaties, waaronder zorgaanbieders, ontwikkelaars, beleggers en woningcorporaties, hebben ons om advies en verduidelijking gevraagd over in welke mate deze wijzigingen van invloed zijn op het woonzorgaanbod, in het bijzonder de onzelfstandige zorgeenheden zoals bekend in de particuliere woonzorg en verpleeghuizen. In dit kader hebben wij contact gezocht met onder andere het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. In deze brief informeren wij je graag over onze laatste inzichten en standpunten met betrekking tot:
- De voornaamste conclusie
- De achterliggende gedachte van ‘zorgwoning’ in het WWS voor onzelfstandige woningen
- De toepassing van de WWS-toets op extramurale 24-uurszorg (particuliere woonzorg)
Het verschil tussen een zelfstandige en een onzelfstandige woning
De belangrijkste conclusie is: wanneer zorg overheerst boven wonen, is het WWSo-model niet van toepassing. Dit is met name relevant voor (particuliere) woonzorg en alternatieve concepten voor mensen met een zware 24-uurs zorgvraag, waar onzelfstandige eenheden onderdeel zijn van het totaalpakket van woonzorg.
Wat is de achterliggende gedachte van ‘zorgwoning’ in het WWS voor onzelfstandige woningen?
Het WWS heeft als doel huurders te beschermen en evenwicht tussen huurprijs en kwaliteit van woonruimte te bewaken.
Om het WWS systeem eenvoudiger en eenduidiger te maken geldt de methode voor zelfstandige woningen (WWS) per 1 juli 2024 ook zoveel mogelijk voor onzelfstandige woningen (WWSo). Een van de wijzigingen is dat in het WWSo ‘zorgwoning’ als kenmerk is toegevoegd zoals ook bestaat in het WWS.
Is de WWS toets van toepassing op extramurale 24-uurszorg (particuliere woonzorg)?
Het korte antwoord: nee. Wanneer ‘Zorg’ nadrukkelijk boven ‘Wonen’ overheerst, is er geen sprake is van Woonruimte zoals bedoeld in het WWS(o). Bewoners hebben een zorgovereenkomst waar het wonen onderdeel van is of nadrukkelijk aan gekoppeld is. Mensen kunnen dan ook geen aanspraak maken op huurbescherming, wat betekent dat als de zorgovereenkomst eindigt, ook de woon-/verblijfovereenkomst eindigt.
WWS en WWSo gelden wel zodra ‘Wonen’ overheerst en ‘Zorg’ een ondergeschikte rol speelt zoals bij aanleunwoningen waar zorg mogelijk is.
Let wel: Het Besluit huurprijzen woonruimte en de bijbehorende Nota van toelichting zijn leidend.
Wanneer een zelfstandige of onzelfstandige woning?
De eisen voor een zelfstandige woning zijn duidelijk vastgelegd in de wet. Een zelfstandige woning heeft een eigen toegang, keuken, toilet en douche/badkamer. Zodra deze voorzieningen gedeeld worden met andere bewoners, is er sprake van een onzelfstandige woning.
Een wijziging per 1 juli 2024 is dat er ook wordt gekeken naar het daadwerkelijke gebruik: wonen er meer dan 2 mensen in een woning, dan is er sprake van onzelfstandige woonruimte, tenzij er sprake is van een ‘duurzaam gemeenschappelijk huishouden’. Een goede vuistregel hiervoor is: als iemand verhuist, verhuist iedereen.
Meer informatie
Voor meer informatie, neem contact op met CBRE Healthcare
Gerelateerde inzichten
-
Rapport | Toekomstige steden
Wonen en zorg voor ouderen: Wat Nederland kan leren van andere landen
oktober 29, 2024
Nederland staat voor een grote uitdaging om de groeiende vraag naar zorgwoningen aan te pakken. In ons rapport analyseren we de vergrijzing, het zorgbeleid en het woonzorgaanbod van diverse landen.
-
Viewpoint | Toekomstige steden
Zorgvastgoed: Geld in de stenen hard nodig voor duurzame en efficiënte zorg
juli 20, 2023
Het op orde hebben van de zorgexploitatie zal nodig zijn om de uitbreidings- en verduurzamingsuitdagingen te kunnen aangaan. Lees hier op welke wijze zorgorganisaties deze grote uitdaging kunnen aangaan.