Artikel
Ooit de ‘verboden stad’, nu een broeinest voor creatieve ondernemers
september 21, 2023

Strijp-S – het voormalige fabrieksterrein van Philips – is een bruisend gebied waar wonen, werken en cultuur samenkomen. De unieke mix van karakteristieke gebouwen en moderne nieuwbouw trekt diverse bewoners en ondernemers. Dit biedt bedrijven en beleggers een heleboel kansen – precies de reden dat wij daar in november ons regiokantoor hebben gevestigd. Maar waar dankt het gebied z’n grote succes aan? Ik vertel je er graag meer over.
Kantoor én huiskamer
Als je Strijp-S op komt rijden, dan springt BOLD meteen in het oog: een multi-tenant kantoorgebouw ontworpen door het Rotterdamse Kraaijvanger Architects. Daar, op de vijfde verdieping, hebben we sinds november een nieuw regiokantoor. Behalve als werkplek, gebruiken we het ook als huiskamer. We ontvangen er regelmatig klanten, stakeholders en mensen die op Strijp-S werken. Zij komen langs voor een kop koffie, of klappen hun laptop open in een van onze flexruimtes. En dat past goed bij het karakter van Strijp-S: ondernemers zoeken elkaar hier op, werken waar mogelijk samen en inspireren elkaar.





Verboden terrein
Alleen al vanwege z’n geschiedenis is Strijp-S een interessant gebied. Jarenlang stonden hier namelijk de fabrieken van elektronicaconcern Philips. In de hoogtijdagen – rond de jaren 70 – werkten er dagelijks wel 10.000 mensen. Strijp-S werd blijkbaar altijd de ‘verboden stad’ genoemd: het was volledig omheind met hekken en slagbomen, alleen de fabrieksarbeiders mochten het terrein op. In 2000 zijn de hekken weggehaald, daarna begon de herontwikkeling. Nu, 23 jaar later, wonen er op Strijp-S zo’n 3.000 mensen en zitten er honderden bedrijven.
Knap staaltje ‘transformatie’
Het gebied is een perfect voorbeeld van wat we in de vastgoedwereld ‘transformatie’ noemen: het herbestemmen van vastgoed. Op Strijp-S wordt nieuwbouw afgewisseld met klassieke gebouwen: een aantal van de Philips-fabrieken zijn blijven staan. Neem het Ketelhuis: van daaruit werd vroeger gestookt om het industrieterrein warm te houden. Nu is het een plek waar je kunt eten en drinken, zijn er ateliers en is er een expositieruimte voor lokale kunstenaars. Ook worden er regelmatig concerten en andere evenementen georganiseerd.
Driedelige samenwerking
Strijp-S dankt zijn succes deels aan de publiek-private samenwerking. De gemeente Eindhoven, de ontwikkelaar SDK en woningcorporatie Trudo hebben vanaf het begin de handen ineengeslagen om van dit gebied iets moois te maken. Helemaal volgens de drie speerpunten van de gemeente: technologie, design en kennis. Door de zakelijke en sociale belangen goed tegen elkaar af te wegen, vind je in het gebied nu verschillende prijsniveaus. Er zijn zowel betaalbare als duurdere kantoren en woningen – wat weer zorgt voor een grote diversiteit aan ondernemers en bewoners.
Eén terrein, één community
Door de herbestemming trekt de stad – en dus ook Strijp-S – veel creatieve merken en innovatieve bedrijven. Die namen al in de beginfase hun intrek in de fabrieksgebouwen op Strijp-S, waar vooral kleine kantoorruimtes en ateliers in zitten. Later, toen er steeds meer nieuwbouw bij kwam, vestigden zich ook grote bedrijven en corporates op Strijp-S. Daardoor is er nu een unieke mix aan grote en kleine ondernemers, waar ook veel ‘kruisbestuiving’ tussen is. In de bedrijfsverzamelgebouwen – denk aan Microlab, Videolab en het Klokgebouw – zitten honderden ondernemers bij elkaar. Zij vormen een grote community die intensief samenwerkt.
Ook bij de woningen zien we zowel het sociale als het commerciële aspect terug: in de oude fabrieksgebouwen zijn (sociale) huurwoningen gevestigd, de nieuwbouw is juist bestemd voor moderne koopappartementen in het hogere segment.
Strijp-S breidt uit
Als lead van het Advisory & Transaction-team spreek ik dagelijks partijen die zich in Eindhoven willen vestigen. Het is aan mij om ze te adviseren en Strijp-S voor te leggen als vestigingsoptie. Samen met de ontwikkelaar onderzoeken we constant wat er mogelijk is. Er zijn op dit moment enkele kantoorruimten beschikbaar, van verschillende formaten. Daarnaast begint de ontwikkelaar in 2024 met de zogenaamde ‘fase vier’ van Strijp-S. Er komen 1.480 woningen bij, 3.500 m² aan publiekgerichte functies, er is plek voor 3.500 nieuwe recreatieve voorzieningen én 8.000 m² extra kantoormeters. Dat biedt kansen voor eindgebruikers én beleggers.
Wil je meer weten over Strijps-S, of ben je benieuwd naar ándere vastgoedontwikkelingen in Zuid-Nederland? Neem contact met me op via [email protected].
De nieuwste inzichten
-
Artikel | Veerkracht creëren
Wat betekent de EU Sustainability Omnibus voor vastgoed?
Het 'Omnibuspakket Duurzaamheid' van de Europese Commissie is bedoeld om de administratieve lasten voor bedrijven te verlichten en de huidige EU-vereisten voor duurzaamheidsrapportage te verminderen.
-
Boek | Intelligente investering
Real Estate Market Outlook 2025
In CBRE’s Real Estate Market Outlook 2025 ontdek je de laatste vastgoedtrends. Van economische stabiliteit tot investeringskansen: je leest het in onze publicatie.
-
Viewpoint | Intelligente investering
Verdubbeling van nieuwbouwproductie door versoepelen van programmeringseisen
Uit een enquête onder ontwikkelaars blijkt dat het laten vallen van de woningbouwprogrammering de nieuwbouw van woningen kan worden verdubbeld en daarmee de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de woningmarkt worden verbeterd.