Viewpoint

Videoreeks: meer betaalbare en beschikbare woningen

mei 24, 2023

Rijtjeshuizen met een Hollandse architectuur en zonnepanelen

Om het woning tekort op te lossen moeten er meer woningen bijkomen. Maar hoe? Daarover zijn de meningen verdeeld. Eén ding is zeker: het regeringsbeleid leidt juist tot mínder betaalbare en beschikbare woningen. In deze videoreeks leggen we uit waarom. Video’s 1 en 2 gaan over de overheidsmaatregelen. Zo zien we dat de huurprijsregulering alleen maar averechts werkt en dat de fiscale maatregelen voor een verslechterd investeringsklimaat zorgen.

Wij denken dat het anders moet, én kan – dat vertellen we je in de derde video. Wanneer werkt huurregulering wél? Wat voor bouwbeleid vergroot het woningaanbod? En welk belastingstelsel houdt het aantrekkelijk om in woningen te investeren? We vertellen je er alles over in deze reeks.

video 1

Averechtse effecten huurprijsregulering

Om het woningtekort op de lossen, heeft de overheid een aantal maatregelen geselecteerd, waaronder de huurprijsregulering. Op het oog aantrekkelijk, want daardoor zal de waarde van zo’n 335.000 woningen dalen. Toch zien wij vooral averechtse effecten. Hoe dat zit? Dat vertellen we je in deze video!

Video 2

Woningmarkt: Beschikbaarheid en betaalbaarheid in het huidige investeringsklimaat

Hoe is het nu precies gesteld met het woningaanbod? En wie gaat ervoor zorgen dat er nieuwe woningen worden bijgebouwd? Corporaties, of toch vooral investeerders? Onze belangrijkste boodschap: het is belangrijk dat de Nederlandse overheid het aantrekkelijk houdt voor investeerders om in woningen te investeren, en zo de huidige woningvoorraad te vergroten.

Video 3

Onze oplossingen voor meer betaalbare huurwoningen

In de vorige twee video’s hadden we het over de averechtse effecten van de aanstaande huurregulering. We bespraken het nijpende woningtekort, en het averechtse effect van de overheidsmaatregelen op het zorgelijke gebrek aan overheidsaandacht voor ons investeringsklimaat. Er is werk aan de winkel, zoveel is duidelijk. Maar wat kan de overheid nu wèl concreet doen om méér betaalbare huurwoningen te realiseren?

Gerelateerde inzichten