Artikel | Veranderende Beroepsbevolking

De toekomst van het kantoor in vijf wereldwijde trends

Vijf wereldwijde thema's die de toekomst van kantoor beïnvloeden: 2021 Occupier Sentiment Survey.

l3-hybrid-work-article-card-occupier-senitment-survey-528x528

Het kantoor van morgen

De afgelopen anderhalf jaar heeft CBRE een reeks onderzoeken uitgevoerd onder huurders over de hele wereld, om zo hun sentiment over de toekomst van het kantoor te peilen. De eerste twee onderzoeken– in de zomer en herfst van 2020, het hoogtepunt van de pandemie – waren gericht op de verwachtingen van besluitvormers over hun toekomstige ruimtebehoefte. De jongste onderzoeken (lente en zomer 2021) laten een verandering zien in het sentiment van kantoorhuurders en maken duidelijk welke stappen ze zetten om nieuwe manieren van werk mogelijk te maken. Uit de uitkomsten blijken vijf trends die wereldwijd bepalend zijn voor het kantoor van de toekomst.

1. Hybride werken wint terrein, met name onder grote multinationals

Steeds meer bedrijven zien hun personeel weer graag op kantoor, maar tegelijkertijd willen ze tegemoetkomen aan de nieuwe behoefte aan flexibiliteit van hun mensen. Hierdoor groeit hybride werken uit als norm, helemaal onder organisaties met meer dan 10.000 medewerkers. De meeste van hen proberen duidelijke richtlijnen te bieden en deze af te stemmen op het type werk en de wensen van medewerkers. Amerikaanse en Europese besluitvormers zijn verder met de invoering van hybride werken dan hun collega’s in Azië-Pacific. In landen rond de Grote Oceaan openden veel kantoorgebouwen namelijk alweer vrij snel na de pandemieuitbraak. Hybride werken wordt er pas toegepast als coronamaatregelen de kantoorbezetting beperken. In Europa daarentegen neigt 77% van de grote organisaties naar een vorm van hybride werken.

Toch is bijna iedereen het erover eens dat hybride werken de toekomst is, en alleen maar meer zal voorkomen. Bedrijven van over de hele wereld zijn best practices aan het verzamelen nu er steeds meer mensen naar kantoor komen. Deze kunnen ze toepassen om het beleid aan te scherpen. Er zijn ook bedrijven waar hybride werken maar moeilijk voet aan de grond krijgt. Deze zijn vooral actief in sectoren die afhankelijk zijn van specifieke werkruimtes, zoals laboratoria. Ook binnenlandse Aziatische bedrijven en kleine organisaties waar persoonlijke interactie belangrijk is, zullen minder snel overstappen naar hybride werken.

Sentiment ten aanzien van de toekomst van werk

 

2. Kantoor blijft waardevol voor organisaties en bedrijfscultuur

Zelfs nu hybride werken terrein wint, verwachten de meeste bedrijven dat hun mensen minstens de helft van de tijd op kantoor werken. Deze verwachting verschilt per regio. In de VS en Europa verwacht geen enkele grote organisatie dat medewerkers vijf dagen per week naar kantoor komen – de meeste gaan uit van minimaal 2,5 dag per week. In Azië-Pacific blijft het kantoor verreweg de voornaamste werkplek, behalve voor Westerse multinationals. Medewerkers die voorheen elke dag naar kantoor kwamen, worden nu geacht één of twee dagen per maand ergens anders te werken. Wereldwijd gaan disproportioneel veel kleine bedrijven liever weer fulltime op kantoor werken dan hun tijd verdelen tussen de fysieke en virtuele werkomgeving.

Sentiment ten opzichte van kantoorbezoek

3. Werkplektransformatie geeft kantoor meer aantrekkingskracht

Vóór de pandemie bleek uit bezettingsonderzoeken dat een deel van de kantoorruimte vaak onbenut bleef. Nu steeds meer organisaties dit ontdekken, smeden ze plannen om het kantoor anders te gaan gebruiken. Veel Aziatische bedrijven houden een voorkeur voor vaste werkplekken, maar Westerse organisaties stappen vaker over op gedeelde werkplekken of activiteitsgerelateerd werken. Dit helpt hen niet alleen de ruimte optimaal benutten, maar biedt ook de mogelijkheid om meer samenwerkruimtes te creëren. Samenwerken is met afstand de belangrijkste waarde van het kantoor. Nu steeds meer werknemers er samenkomen, zoeken organisaties naar een manier om hun kantoorruimte te transformeren: de werkomgeving moet niet alleen efficiënt werken bevorderen, maar ook de productiviteit, betrokkenheid én het welzijn van medewerkers stimuleren.

Sentiment in de richting van transformatie op de werkplek

4. Vraag naar (kwaliteits)kantoorruimte blijft groot

Nu het economisch herstel doorzet, hebben veel bedrijven meer ruimte nodig dan verwacht op het dieptepunt van de pandemie. In Azië-Pacific verwacht 50% van de ondervraagde huurders dat hun kantoorportefeuille groeit op de lange termijn. Aziatische bedrijven zijn eerder gericht op uitbreiding, terwijl de meeste multinationals focussen op consolidatie. In Europa verwacht 40% dat hun portefeuille krimpt in de komende drie jaar (slechts 5% voorziet meer dan 30% krimp), tegenover een derde dat uitgaat van uitbreiding. Met name technologie-, media- en telecombedrijven zijn optimistisch: ruim 60% verwacht een groeiende portefeuille. In de VS verwacht 44% van de bedrijven – bijna allemaal grote organisaties – een portefeuillekrimp in de komende drie jaar. Deze zal echter gematigder zijn dan tijdens de pandemie verwacht. 

In het algemeen blijven huurders geïnteresseerd in kwalitatief hoogstaande kantoren op A-locaties om aan de verwachtingen van hun medewerkers te kunnen voldoen.

Sentiment ten aanzien van portefeuillestrategie

5. Groeiende interesse in flexibele ruimtes

Huurders zoeken steeds meer naar flexibele ruimtes. Deels vanwege de kortetermijnsonzekerheid over de kantoorbehoefte, maar vooral om strategische redenen. Over de hele wereld verwachten organisaties dat flexibele kantoorruimtes de komende twee jaar een groter deel van hun portefeuille uitmaken. Dit leidt tot een breder aanbod aan flexruimtes, van vergaderruimtes op aanvraag tot privéwerkplekken op maat. Deze worden vaak uitgerust met geavanceerde technologie en gecombineerd met andere diensten die bij de gebruikers passen. Ondanks de groeiende interesse in deze flexibele ruimtes,verwachten de meeste huurders dat ze minder dan 25% van hun kantoorportefeuilles zullen uitmaken.

Gevoel voor meer flexgebruik

Meer weten?

 • De VS

  De toekomst van het kantoor

  Lees meer
 • EMEA

  EMEA Occupier Survey 2021

  Lees meer
 • Azië-Pacific

  Een toekomstig kantoor voor het nieuwe normaal

  Lees meer
 • Wereldwijd

  Global Midyear Real Estate Market Outlook 2021

  Lees meer