Blog

Meten is weten: waarom dataskills voor iedereen onmisbaar zijn

augustus 8, 2023

Joep van Vliet

Joep van Vliet

Head of Data Intelligence

Velen van ons genieten nu van een welverdiende vakantie. Een goed moment om te reflecteren én alvast voor te sorteren op uitdagingen die eraan komen. Denk aan herfinancieringen, aflopende huurcontracten en dalende vastgoedprijzen. Ondertussen speelt er op de achtergrond nog iets anders: de opkomst van data. In de dagelijkse vastgoedpraktijk lijkt deze ontwikkeling misschien niet zo urgent, maar juist dié verandert er drastisch door. Daarom pleit ik ervoor om je datastrategie eens onder de loep te nemen!

Door de groeiende beschikbaarheid van data, wordt de vastgoedmarkt in hoog tempo transparanter. Maar: dan heb je wel de skills nodig om al die gegevens naar bruikbare inzichten te vertalen. Dat je data-inzichten nodig hebt om goede vastgoedbeslissingen te maken, erkennen veel bedrijven. Toch moeten de meeste organisaties hun dataskills in hoog tempo opschalen om écht goed voorbereid te zijn op wat er gaat komen. Ontwikkelingen op dit vlak gaan namelijk pijlsnel. In andere woorden: wie data nu niet op één zet, zal in de toekomst steeds vaker kansen missen.

Effect op vastgoed

Dat je in datavaardigheden moet investeren, wordt extra duidelijk als je de parallel trekt tussen de vastgoedmarkt en de effectenbeurs. Technologische ontwikkeling en datagebruik hebben de beurshandel al volledig getransformeerd. Zo zijn beurshandelaren niet meer druk in de weer met telefoons en wapperende papiertjes, maar staren ze naar schermen en apps vol cijfers en grafieken. Je kunt pas een goede beslissing nemen als je in staat bent om alle beschikbare informatie te interpreteren en analyseren – net als bij vastgoed.

Datagebruik in de vastgoedsector zit in de ontwikkelingsfase, waardoor er nog geen eenduidige marktstandaarden zijn. Dit betekent niet dat de waarde van data beperkt is: wie hier nu in investeert, profiteert van alle inzichten en neemt een voorsprong op concurrenten. Kijk maar naar alle manieren waarop je data kunt toepassen op de dagelijkse vastgoedpraktijk.

Kantoor op de kaart

Neem de concurrentiepositie van je kantoorgebouw: een relevant thema in een markt met oplopende leegstand. De waarde van je kantoor valt of staat met de uitstraling en indeling van de ruimte, voorzieningen in en rond het gebouw en natuurlijk het financiële aspect. Denk aan de huur, servicekosten en energielasten. Om te zorgen dat je gebouw op de gebruikersvraag aansluit, is het belangrijk om je hierin te verdiepen. Wie zijn de gebruikers, waar zoeken ze naar en wat willen ze ervoor betalen? Allemaal vragen die je kunt beantwoorden aan de hand van – je raadt het al: data.

Ook op het interieur van je kantoorruimte kun je datagedreven inzichten toepassen. Hybride werken is inmiddels de standaard, wat betekent dat een moderne werkplek om een andere indeling vraagt. Voordat je begint, is het dus slim om te onderzoeken wat de wensen van je huidige en toekomstige medewerkers zijn. Onder andere door enquêtes af te nemen en sensoren uit te lezen, ontdek je waar daadwerkelijk behoefte aan is en welke voorzieningen er echt worden gebruikt. Als je zorgt dat je kantoor bij de wensen en het gedrag van medewerkers past, is de kans groter dat je talenten aantrekt én bindt. Op basis van die data teken je vol vertrouwen een langjarig huurcontract. Resultaat? Een kostenefficiënt kantoorgebouw dat wérkt.

Waarheid op straat

Nog een voorbeeld: als investeerder wil je de opbrengst van beleggingen in winkelvastgoed verhogen. Waar moet je dan op inzetten, welke locaties zijn het meest toekomstbestendig? Daar kom je achter door de juiste data én skills in huis te halen. Zo ontdek je aan welke voorzieningen en soorten retail de behoefte het grootst is en leer je doelgroepen beter kennen. Wie winkelt er waar, wat besteedt deze groep gemiddeld en – misschien nog wel belangrijker – wie blijft er juist weg?

Data vertelt je niet alleen welke huurders je winkelcentrum nodig heeft, maar maakt het ook makkelijker om potentiële partijen te interesseren. Zo kun je met gegevens van mobiele apps realtime de reisbewegingen van gebruikers zien, en dus waar ze wonen, werken, winkelen en hun vrije tijd doorbrengen. Dat geeft informatie over hun sociaal-maatschappelijke positie, waaruit je weer kunt afleiden of ergens meer behoefte is aan een Jumbo, Aldi of Ekoplaza. Koppel je deze gegevens aan data over recente winkelomzetten en huurniveaus, dan neem je een weloverwogen besluit – met minimaal risico en maximaal rendement.

Aannames de deur uit

Ook op grotere schaal maakt datagedreven werken het verschil. Neem de Amsterdamse binnenstad: hoe richt je zo’n alsmaar veranderend gebied optimaal in? Klopt het idee dat er voornamelijk toeristen door de winkelstraten slenteren eigenlijk wel? Door data-onderzoek te doen, achterhaal je waar de toeristendruk en leegstand het hoogst zijn. Die informatie stelt de gemeente in staat om beleid aan te passen of op te stellen, en zo een leefbare stad te garanderen – voor huidige én toekomstige inwoners. Voor eigenaren biedt data inzicht in de beste projecten om in te investeren: een prime asset in hartje centrum, of een opkomende locatie in Amsterdam-Noord.

Laat data voor je werken

Vergelijk je de vastgoedmarkt met de aandelenbeurs, dan valt er in onze sector een hoop te winnen op het gebied van transparantie. Zo heb je als vastgoedprofessional behalve actuele data nog steeds een hecht netwerk nodig om alle inzichten en kansen boven tafel te krijgen. Maar als je ziet hoe snel de markt verandert, staat de impact van data als een paal boven water. Mijn advies is dan ook om tijdens je vakantie te reflecteren op de data-plannen van jouw organisatie. Zorg dat je strategie en budget voorbereid zijn op investeringen in databases, digitale tools en data-expertise. Hierdoor neem je betere beslissingen, behaal je een hoger rendement én loop je minder risico.

Verder praten over data? Stuur me een berichtje.

Gerelateerde case studies