Verduurzaming van vastgoed

Strategisch subsidiemanagement

Verschillende subsidies maken het makkelijker om je vastgoed met energiebesparende maatregelen te verduurzamen. Zo zijn er de Energie- en Milieu-investeringsaftrek (EIA en MIA) en de SDE++. Goed subsidiemanagement is cruciaal voor het maximale resultaat, en daar kunnen wij je bij helpen.

Strategisch subsidiemanagement

Bouw een duurzame businesscase

Aan de slag met duurzaam ondernemen?

Als ondernemer wil je jouw vastgoed optimaal, en dus duurzaam, beheren. Energiebesparende maatregelen verlagen de milieu-impact en verhogen de waarde van je pand. Dat is aantrekkelijk voor jou als eigenaar, maar ook voor je huurders. Redenen genoeg dus, om met je huisvesting aan de slag te gaan. Heb je eenmaal besloten om de stap te zetten en weet je welke investeringen je wilt doen, dan is het tijd om naar de financiële kant te kijken. Energiebesparing en verbetering van de werkomstandigheden spelen daarbij een rol, maar een ander belangrijk punt wordt soms vergeten: subsidies. Via interessante subsidie regelingen en fiscale voordelen helpt de overheid ondernemers een handje om te verduurzamen.

SDE++ of investeringsaftrek

Vanuit de Nederlandse overheid is een flink aantal subsidieregelingen beschikbaar, gericht op verschillende thema’s. Voor vastgoedprojecten zijn dat bijvoorbeeld energiebesparing en -opslag, circulariteit en het opwekken van hernieuwbare energie. Een paar van de belangrijkste subsidies zijn:

  • De Energie-investeringsaftrek (EIA) en Milieu-investeringsaftrek (MIA). Deze regelingen bestaan uit een fiscaal voordeel en zijn bedoeld voor ondernemers die energiebesparende of milieuvriendelijke investeringen doen, zowel bij nieuwbouwprojecten als renovaties. Dat biedt kansen voor maatregelen als LED-verlichting, HR-beglazing, warmtepompen, energiezuinige ventilatoren en pompen. Maar ook voor een compleet investeringspakket dat uit maatwerkadvies volgt, of zelfs een heel pand dat van een BREEAM-certificaat wordt voorzien.
  • De Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Deze opvolger van de SDE en SDE+ is bestemd voor projecten waar op grote schaal hernieuwbare energie wordt opgewerkt, óf waar CO2-verminderende technieken worden toegepast. Denk aan zonnepanelen en windmolens, maar ook grootschalige warmtepompen en geothermie.
  • De Subsidieregeling instandhouding Monumenten (SIM). Deze subsidie biedt ondersteuning bij planmatig onderhoud van rijksmonumenten zonder oorspronkelijke woonfunctie.

Wij kunnen je helpen om inzicht te krijgen in de mogelijkheden voor jouw project. Dat begint bij een subsidieonderzoek: we analyseren je plannen en schrijven een rapport waarin we de verschillende opties en vereisten onder elkaar zetten. Hoe eerder je subsidies in je planvorming betrekt, hoe beter. In een vroeg stadium kun je nog voor duurzame en subsidiabele varianten kiezen. Bovendien zijn er bijkomende administratieve verplichtingen – die alle betrokken partijen moeten oppakken.

Integrale advisering

Een subsidieonderzoek kun je goed combineren met een BREEAM QuickScan of ESG due diligence. Ons team ESG en Duurzaamheid heeft alle tools in huis om je daarbij te helpen. En omdat sommige regelingen uit fiscale voordelen bestaan, kan ons advies op dat vlak ook van pas komen. We helpen je dan om met de juiste fiscale structuur het maximale resultaat te bereiken. Als er voor het project nog financiering nodig is, kunnen we ook daarbij adviseren.

Hoe verloopt het subsidieproces?

Verstandig subsidiemanagement is in elke fase van je project belangrijk. Sommige regelingen moet je aanvragen vóórdat er een opdracht verstrekt is, terwijl je andere pas kunt aanvragen als de offertes getekend zijn. In elk geval begint het echte werk pas als de aanvraag is goedgekeurd; het project moet nog worden uitgevoerd. Bovendien moet je voor sommige subsidieregelingen tussentijds rapporteren aan de verstrekker, of moet er na oplevering een vaststelling worden gedaan.

CBRE neemt verantwoordelijkheid voor het complete subsidiebeheer tijdens het gehele proces. Vanaf de designfase, waarin we bijvoorbeeld adviseren over materiaalkeuze, via de planning, aannemersselecties en aanvraag van de verschillende regelingen, tot aan de uitvoering van het project. En daarna, als we de goedkeuring en certificering begeleiden. Heb je vragen over dit proces en onze dienstverlening? Neem contact op, dan vertellen we er meer over.

Vanzelfsprekend sluit ons subsidiemanagement integraal aan op de andere adviesdiensten van CBRE. Benieuwd wat we nog meer voor je kunnen betekenen? We gaan graag met je in gesprek over jouw project.

Gerelateerde diensten

Ook interessant

Contact