Artikel

Wat betekent de EU Sustainability Omnibus voor vastgoed?

maart 18, 2025

Door David Maguire

Een goed onderhouden binnenstedelijk park omringd door hoge wolkenkrabbers.

In een poging om de administratieve lasten voor bedrijven te verminderen, zal het onlangs voorgestelde Sustainability Omnibus-pakket van de Europese Commissie de dekking en diepgang van de huidige EU-vereisten voor duurzaamheidsrapportage verminderen.

Klik hier om de details van de voorgestelde wijzigingen in de belangrijkste wetgeving te bekijken. Lees hieronder meer over welke gevolgen deze voorstellen kunnen hebben voor vastgoedbeleggers en -gebruikers.

Achtergrond van de Omnibus

De EU heeft ter ondersteuning van de EU Green Deal nieuwe regelgeving ingevoerd die de transparantie en het tempo van duurzaamheidsinitiatieven binnen bedrijven verhoogt. Deze initiatieven ondersteunen niet alleen de doelstellingen van de Overeenkomst van Parijs en andere sociale en milieudoelstellingen, maar zijn ook bedoeld om beleggers te beschermen tegen klimaat- en duurzaamheidsrisico's en beleidsmakers en consumenten in staat te stellen weloverwogen keuzes te maken op basis van de sociale en milieueffecten van bedrijven.

In het recente Draghi-verslag over het concurrentievermogen van de EU werd echter gewezen op verschillende problemen met de regels, waaronder de onevenredige last die ze waarschijnlijk zullen leggen op MKB’ers en kleine midcap-ondernemingen. Het Omnibusvoorstel heeft tot doel deze problemen aan te pakken en het vermogen van de EU om effectief te concurreren in de wereldeconomie te verbeteren. De Europese Commissie schat dat de wijzigingen die door de Omnibus zijn ingevoerd, bedrijven ongeveer 6,3 miljard euro per jaar zullen besparen, naast aanzienlijke eenmalige kostenbesparingen in verband met het opzetten van rapportage- en assuranceprocessen.

Potentiële gevolgen voor beleggers en gebruikers

Hoogwaardige informatieverschaffing op het gebied van duurzaamheid is de sleutel tot het beheersen van risico's voor zowel beleggers als gebruikers van gebouwen. Hoewel de rapportagevereisten voor veel bedrijven kunnen veranderen, is de fundamentele businesscase voor milieuprestaties, sociale verantwoordelijkheid en transparant bestuur nog steeds even relevant als altijd.

Verminderde dekking en meer tijd om je voor te bereiden

  • Veel kleine beleggers en huurders zullen nu worden vrijgesteld van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) vanwege de verhoogde drempels voor werknemers en financiële instellingen. Voor grote gebruikers die momenteel niet verplicht zijn om te rapporteren onder de CSRD, is er nu wat extra ademruimte (nog eens twee jaar) voordat naleving nodig is. Elk bedrijf dat al een CSRD-rapport heeft ingediend, moet echter doorgaan met het indienen.
  • De tijdlijnen van de richtlijn inzake passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven (CSDDD) zijn ook gewijzigd en zijn een jaar later (2028) in plaats van 2027 van toepassing op grote bedrijven.
  • In afwachting van de afronding van de herzieningen moeten ondernemingen ook navigeren door bestaande nalevingsverplichtingen, aangezien 15 lidstaten deze rapportagevereisten al in wetgeving hebben omgezet.

Inzicht in de impact, risico's en kansen van duurzaamheid

  • Het kernprincipe van de rapportagevereisten – dubbele materialiteit (milieu- en sociale effecten, risico's en kansen zowel voor als veroorzaakt door de rapporterende entiteit) – blijft ongewijzigd. Bedrijven die binnen het toepassingsgebied vallen en hun directe zakenpartners, die nog steeds een aanzienlijk deel van de wereldeconomie zullen bestrijken, moeten materialiteitsbeoordelingen uitvoeren als best practice om waarde op lange termijn te creëren en tegelijkertijd klimaat- en andere duurzaamheidsrisico's te beheersen.
  • De eerste bedrijven die dubbele materialiteitsbeoordelingen uitvoeren, beschikken nu over waardevolle inzichten in de financiële risico's en kansen die duurzaamheidskwesties bieden voor hun bedrijf en stakeholders. Het uitvoeren van een dubbele materialiteitsbeoordeling kan de relaties met investeerders en belanghebbenden versterken en de veerkracht van bedrijven ondersteunen, zelfs als de CSRD-rapportagevereisten vertraging oplopen.
  • De CSDDD-herzieningen zijn nu in overeenstemming met de CSRD-richtlijnen voor klimaattransitieplannen (waar transitieplannen voorheen 'in uitvoering' moesten worden uitgevoerd, moeten ze in plaats daarvan 'uitvoeringsacties' bevatten).Omdat vastgoedportefeuilles en toeleveringsketens van bedrijven voor veel CO2 uitstoot zorgen, , moeten de meeste bedrijven nog steeds een gedetailleerd klimaattransitieplan voor hun portefeuilles opstellen.

Verminderde vereisten voor het verzamelen en rapporteren van gegevens

  • Het Omnibusvoorstel bevat een aanbeveling om de Europese standaarden voor duurzaamheidsrapportage (ESRS) te herzien om het aantal vereiste maatstaven en kwalitatieve informatieverschaffing aanzienlijk te verminderen. De huidige ESRS bevat verplichte statistieken die een uitdaging kunnen zijn om te verzamelen, vanwege de vele partijen die betrokken zijn bij de uitwisseling van gegevens in de vastgoedwaardeketen (verhuurders, huurders, vastgoedbeheerders, facility managers, bouw en ontwikkeling, en meer).
  • De gegevensverschaffing in de ESRS blijft van cruciaal belang voor het begrijpen van duurzaamheidsprestaties. Relevante statistieken en beleidsregels moeten worden beheerd als een kwestie van goede praktijken - om activiteiten te optimaliseren, risico's te beheren en prestaties te communiceren. Vastgoedbeleggers en -gebruikers die veel tijd en middelen hebben geïnvesteerd in het verbeteren van hun gegevensverzameling, -beheer en -rapportage in overeenstemming met de huidige CSRD, moeten overwegen hoe ze deze inspanningen kunnen benutten om waarde te creëren.
  • Vastgoedbeleggers en -gebruikers die onder de CSDDD plicht vallen, zouden alleen verplicht zijn om due diligence uit te voeren voor directe (tier 1) leveranciers, tenzij er een bekend risico is dieper in de toeleveringsketen. Bovendien zullen bedrijven verplicht worden om hun due diligence-beoordeling en -beleid in de toeleveringsketen minder vaak bij te werken (elke vijf jaar in plaats van elk jaar).
  • Ondernemingen die niet langer onder het toepassingsgebied van de CSRD vallen, moeten de voordelen evalueren van de invoering van de vrijwillige rapportagestandaard voor MKB’ers die in het Omnibusvoorstel wordt aanbevolen. Velen zijn al begonnen met de voorbereidingen voor CSRD-naleving, en de vrijwillige rapportagestandaard voor het MKB zal dienen als een middel om informatieverzoeken van hun partners in de waardeketen te beheren door de reikwijdte van wat kan worden gevraagd te beperken.

Toegang tot groene financiering

  • Veel financiële instellingen en verschillende nationale banken gebruiken de EU-Taxonomy (EUT) nu als benchmark voor groene leningen en investeringen. Beoordeling van volledige en gedeeltelijke afstemming op de EUT kan duurzame investeringen in vastgoedactiva en -fondsen stimuleren.
  • Vereenvoudigingen van de EUT zullen de last van de openbaarmakingsvereisten verder verlichten, maar de Technische Screening Criteria van de EUT moeten nog worden herzien.

Wat gebeurt er nu?

Het Europees Parlement en de Europese Raad moeten beide de door de Commissie voorgestelde wijzigingen goedkeuren en over aanvullende wijzigingen kan worden onderhandeld. Dit proces kan maanden of zelfs jaren duren. Zodra de richtlijn is aangenomen, hebben de lidstaten een jaar de tijd om de richtlijn in nationaal recht om te zetten.

CBRE werkt samen met zowel vastgoedbeleggers als -gebruikers om inzicht te krijgen in veranderende regelgevingsrisico's en om zich voor te bereiden op naleving. We hebben gezien dat onze klanten zich met betere processen voor het verzamelen en beheren van gegevens beter geïnformeerd voelen en in staat zijn om door het veranderende regelgevingslandschap te navigeren.

Hoewel de details van de definitieve herzieningen nog moeten blijken, heeft de Europese Commissie met de Sustainability Omnibus een dunne lijn moeten bewandelen tussen het verminderen van de administratieve lasten voor bedrijven en het vergroten van de risico's als gevolg van verminderde transparantie.

Beleggers en gebruikers moeten de leidende beginselen van de richtlijnen die onder de Omnibus vallen – transparantie, verantwoordingsplicht en actie – blijven toepassen op hun vastgoedactiviteiten, met als doel waarde te creëren, risico's te beperken en de overgang naar een duurzame economie te versnellen.
David MaguireHead of Occupier ESG, Continental Europe
Person Image

Schets van de voorstellen