Nederland is een belangrijke Europese investeringsmarkt geworden. In 2017 (t/m Q3) was het investeringsvolume het op twee na grootste van continentaal Europa. Benieuwd naar de vooruitzichten voor 2018?


Steeds meer interesse in Nederlands vastgoed


Nederland was in 2017 een van de beste presterende Europese investeringsmarkten, met een investeringsvolume van ruim € 19,5 miljard: een record. En dankzij een sterke economie en groeiende gebruikersmarkt zijn de vooruitzichten voor 2018 goed. De risicobereidheid van investeerders zal het komende jaar toenemen, waardoor steeds meer onconventionele locaties en beleggingscategorieën op de radar zullen verschijnen.

In 2017 werd 70% van alle aankopen gedaan door buitenlandse investeerders en vond 30% van alle transacties plaats tussen buitenlandse investeerders. Daaruit blijkt dat Nederlands vastgoed door internationale spelers wordt verhandeld op de wereldmarkt.

Uit een analyse van de vorige conjuncturele piek (2005-2007) en die van de afgelopen drie jaar (2015-2017) blijkt dat eigenaarschap sterk wordt geïnternationaliseerd. De vorige piek werd gekenmerkt door een golf van Duitse fondsen die vrij dominant werden binnen de kantorenmarkt en veel (voornamelijk secundaire) objecten tegen relatief hoge prijzen kochten. En hoewel Nederlandse investeerders tijdens de vorige piek dominant waren, zijn ze in de huidige piek een minderheid geworden. 
Lees meer over de EMEA investeringsmarkt
 
De mate van internationalisering verschilt sterk per sector. Nederlandse kantoorgebouwen en logistieke objecten waren tijdens de vorige piek al populair bij buitenlandse investeerders (samen goed voor ongeveer de helft van het investeringsvolume), en in de huidige piek zijn hun aandelen daarin gestegen naar respectievelijk 71% en 78%. Daar staat tegenover dat woningen en winkels tijdens de vorige piek vrijwel alleen door Nederlandse investeerders zijn gekocht. Maar ook daar is de buitenlandse activiteit toegenomen, naar respectievelijk 29% en 59%.

Investeringsvooruitzichten per sector


Lees meer over de ontwikkelingen in de verschillende sectoren

download rapport