Facts
Maison de Bonneterie - Amsterdam
Maison de Bonneterie - Den Haag
Eind 19e eeuw opende Maison de Bonneterie haar eerste vestiging in Den Haag en later ook in Amsterdam. Als eerste winkelpaleis en hofleverancier stak Maison de Bonneterie andere firma’s in Nederland qua uitstraling en exclusieve clientèle naar de kroon. Met de sluiting in 2014 moest er na 125 jaar een nieuwe huurder gevonden worden die de monumentale karakteristieke panden nieuwe allure zou geven.
De uitdaging
Een kleine Nederlandse keten van modewarenhuizen met een grootse historie. Na 125 jaar toonaangevend te zijn geweest in het Nederlandse retaillandschap, sluit het familiebedrijf in 2014 haar deuren. Om de prestigieuze panden als belegging te kunnen houden, zoeken de erfgenamen van de oprichters een nieuwe gebruiker voor beide panden.
H&M heeft interesse, maar stelt technische eisen aan het afwerkingsniveau van de winkels die onder verantwoordelijkheid van de eigenaar tijdig moeten worden gerealiseerd. Een ingrijpende renovatie, waarbij het monumentale karakter van de panden, met bijvoorbeeld de glas-in-lood lichtkoepels, niet mag worden aangetast. Het gelijktijdig uitvoeren van twee renovatieprojecten op twee verschillende locaties met een strakke tijdsplanning en grote risico’s ten aanzien van het vergunningstraject vormt een grote uitdaging.
De aanpak
Een multidisciplinair projectteam van CBRE adviseerde de eigenaar in het gehele proces van verhuur tot oplevering na renovatie. Voor de verhuur golden een aantal belangrijke uitgangspunten: een lange termijn huurder voor beide panden en renovatie van beide panden voor lange termijn met behoud van karakteristieke elementen.
Parallel aan de technische inspectie van beide panden werden onderhandelingen gevoerd met potentiële huurders. Deze gesprekken leidden tot een intentieovereenkomst tussen Maison de Bonneterie en H&M. De belangrijkste voorwaarde die H&M hierbij stelde was oplevering uiterlijk eind juli 2015 om zodoende op tijd te kunnen beginnen met de afbouw voor de start van het nieuwe winkelseizoen.
De uitvoering
Het project is in een vroeg stadium gesplitst in een niet- en een wel-vergunningsplichtig deel. Daarnaast werd vanaf het ontwerptraject gewerkt met een architectenbureau met ervaring in rijksmonumentale retailpanden en is aansluiting gezocht bij Monumentenzorg. Om aan de planning te kunnen voldoen is gestreefd een vergunning voor de werkzaamheden te verkrijgen binnen de reguliere termijn van 14 weken, in plaats van de termijn van 26 weken voor rijksmonumentale panden. Tijdens het ontwerp- en vergunningstraject zijn de sloop- en asbestsaneringswerkzaamheden door middel van een sloopmelding voorbereid en uitgevoerd.
De omgevingsvergunningen werden in maart 2015 verstrekt en hierop volgend ging de renovatie van start met:
- De plaatsing van nieuwe roltrappen en aanvullende vaste consumententrappen
- De renovatie van de bestaande en het toevoegen van nieuwe liften
- Het herstel van monumentale onderdelen, zoals kolomtimmeringen en gevels
- De beveiliging van monumentale vides en balustraden met extra glazen balustraden
- De uitbreiding van de sprinklerinstallaties en de verhoging van de bestaande elektriciteitscapaciteit
- De constructieve voorzieningen ten behoeve van de installatie van de nieuwe huurder, zodat deze gemakkelijk haar intrek zou kunnen nemen
Het resultaat
In november 2015 opende H&M op feestelijke wijze de Flagshipstore in Den Haag en in december die in Amsterdam. Ondanks de asbest-tegenslagen en de aanvullende opgave voor het wegwerken van het achterstallig onderhoud in de panden, werd de ingrijpende renovatie binnen het budget en de vastgestelde kaders gerealiseerd. De vroegtijdige aansluiting van Monumentenzorg resulteerde in een aanvullende monumentensubsidie voor de renovatie- en onderhoudswerken.