Occupier Survey 2019


De betrokkenheid van medewerkers en het aantrekken en ontwikkelen van talent zijn twee van de belangrijkste elementen van een vastgoedstrategie. Belangrijker zelfs dan kostenbesparing. Dat blijkt uit de Occupier Survey van CBRE, een jaarlijks onderzoek onder kantoorgebruikers wereldwijd. Bedrijven zoeken huisvesting die meehelpt hun bedrijfsdoelstellingen te verwezenlijken. Mede daardoor komt er steeds meer vraag naar flexibele kantoorruimtes en zijn bedrijven bereid meer te betalen voor optimale en slimme huisvesting.

Talent aantrekken

Tekort aan arbeidskrachten en vaardigheden is steeds vaker een strategische uitdaging. Een derde noemt dit als prioriteit, een verdubbeling ten opzichte van 2018. Om aantrekkelijker te zijn voor nieuwe medewerkers zou bijna 60% een hogere huurprijs willen betalen voor een gebouw met optimale faciliteiten.

Meer Flexibiliteit

Het aantal bedrijven dat verwacht gebruik te gaan maken van flexibele kantoorruimte in de komende drie jaar, ligt 20 procentpunten hoger dan het aantal bedrijven die dat nu al doen. De belangrijkste reden hiervoor is om talent aan te trekken en te behouden.

Smart in opmars

Smart building wordt steeds belangrijker bij de keuze voor kantoorvastgoed. In 2018 vond 16% van de ondervraagden dit belangrijk, in 2019 is dit gestegen naar wel 30%. Bijna de helft (46%) van de onderzochte gebruikers is zelfs bereid extra te betalen voor een volledig smart kantoorgebouw.
Ontvang ons rapport en lees meer over de ontwikkelingen en trends op de gebruikersmarkt